Umjesto konkretne pomoći zdravstvu SDA i HDZ traže od građana da češće peru ruke!

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Današnja 13.redovna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona potekla je u znaku prve tačke Dnevnog reda – Informacije o epidemiološkoj situaciji na području Srednjobosanskog kantona. Naime, ova tačka Dnevnog reda uvrštena je na zahtjev zastupnika SDP BiH, nakon izuzetno složene epidemiološke situacije na nivou Srednjobosanskog kantona i izazvala je izuzetno oštre rasprave između zastupnika.

Zahtjeve koje su uputili zastupnici SDP BiH da se svi u potpunosti pridržavaju epidemioloških mjera federalnog Kriznog štaba, vladajuća koalicija SDA-HDZ smatra populističkim i predlaže građanima da nastave prati ruke, nositi maske i držati socijalnu distancu, jer će Korona proći, kako oni vjeruju, sama od sebe. Zdravstvene institucije ne trebaju dodatnu pomoć Kantona, niti je potrebno izdvojiti dodatna sredstva iz Budžeta za rad domova zdravlja i bolnica, kao i kupovinu zaštitne opreme, kažu zastupnici SDA i HDZ u Skupštini SBK. Uređaj koji je skupo plaćen i ostavljen da stoji u skladištu, a namijenjen je testiranju za Korona virus ne smije više stajati u skladištu i treba se omogućiti da se svi građani koji imaju simptome Korona virusa testiraju kako bi dobili pravo stanje epidemije na nivou Kantona. Čak šta više, stanje u Kantonu je mnogo gore od onog kako ga prikazuju vladajuće stranke i sve inicijative zastupnika SDP BiH bile su usmjerene da se direktno pomogne građanima, medicinskim radnicima i zdravstvenim institucijama, ali nisu naišle na podršku zastupnika SDA i HDZ-a na današnjoj sjednici.

Inicijativa Kluba SDP BiH da se iz Budžeta Kantona izdvoji po 500 KM u vidu jednokratnog stimulansa na platu za sve radnike u zdravstvu na nivou Kantona, koji stoje u prvim redovima odbrane od epidemije i borbe za ljudske živote, te svakodnevno provode sate i sate pod punom opremom i bez mogućnosti da se vrate normalno nakon posla svojim porodicama i najmilijim, dočekana je kontrainicijativnom Tahira Lende, premijera SBK, koji je tražio da se umjesto finansijske podrške medicinarima, uputi poziv građanima da peru ruke i nose maske. Ovo će puno više značiti medicinskim radnicima, nego da im se isplati po 500 KM za njihov rad, rekao je Premijer, što su svi zastupnici SDA i HDZ-a zajednički podržali.

A kakvo je zaista stanje na terenu, da li građani obolijevaju i umiru od Korona virusa, da li je zdravstveni sistem ugrožen i pred kolapsom, da li zasta zdravstveni radnici rade svoj posao i da li je situacija na našem Kantonu više nego alarmantna, to građani, oboljeli i članovi njihovih porodica i radnici u zdravstvu najbolje znaju. Ostaje samo pitanje da li to oni zaista i smiju reći javno i glasno?

Služba za odnose s javnošću

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/