Ulazak Hrvatske u Schengen donosi promjene za BiH: Duža čekanja i pojačane kontrole na granici

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Ništa se neće mijenjati za transport roba iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, tvrde u Carinskoj upravi Hrvatske i Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ovo su izjavili nakon što je objavljen ulazak Hrvatske u Schengen. Ta je država postala 27. država članica Schengenskog bescarinskog i bezviznog prostora evropskih zemalja.

“U vezi s pristupanjem Republike Hrvatske punom Schengenskom prostoru, obavještavamo Vas da se na vanjskoj granici s trećim zemljama ništa ne mijenja u odnosu na carinske postupke relevantne za ulazak roba”, navodi Carinska uprava Ministarstva financija Hrvatske u odgovoru za RSE.

Carinska uprava Hrvatske djeluje na 13 graničnih carinskih ureda na vanjskoj granici Evropske unije (EU) od 1. jula 2013. godine. Od tada se carinski nadzor provodi, kako navode, u skladu sa carinskim propisima EU.

Vozači kamiona

Dodaju da će Carinska uprava nastaviti primjenjivati ista pravila i nakon ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor.

Identičan je odgovor i iz Hrvatske gospodarske komore.

“Za prevoznike iz trećih zemalja sve ostaje isto kao i do sada. Na vanjskim granicama EU, dakle hrvatskim granicama sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom će proći graničnu i carinsku kontrolu kao i do sada, s tim da više neće biti graničnih kontrola između Hrvatske i Slovenije, te između Hrvatske i Mađarske”, rekli su iz Hrvatske gospodarske komore za RSE.

Dodali su da se neće mijenjati režim ulaska u Hrvatsku ni za građane ni za prevozničke kompanije i vozače kamiona koji prevoze robe iz trećih zemalja.

Kakva su očekivanja u Bosni i Hercegovini?

“Očekujem da će se malo popraviti stanje, jer se ukidaju granice Hrvatske sa njenim zapadnim susjedima, pa neće biti zastoja ni pregleda dokumenata i roba na hrvatsko-slovenačkoj i hrvatsko-mađarskoj granici”, izjavio je za RSE direktor bh. firme za međunarodnu špediciju “Centar-Jelah”, Suad Hasanbašić.

Hasanbašić objašnjava da, izuzev ove pogodnosti, ne očekuje bitne promjene za privredu i privrednike Bosne i Hercegovine.

Duže čekanje

“Sve će ostalo ostati isto. Neće biti ni manjih troškova. Hrvatska će sada nama biti filter, kao što je bila i do sada. Tu smo stajali i radili dokumente, kontrole, vaganje, sve”, kaže Hasanbašić, i dodaje da će tako ostati i nakon 1. januara naredne godine.

No, Hasanbašićev optimizam ne dijele svi.

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTK BiH) kažu da od početka naredne godine očekuju strože kontrole i duže čekanje na granici sa Hrvatskom.

“Bh. izvoznici će ulaskom Hrvatske u Schengen zonu biti suočeni sa strožim mjerama u teretnom saobraćaju. Očekuju se slična pooštravanja kontrola i u putničkom saobraćaju”, kažu iz VTK BiH za RSE.

Iz VTK BiH navode da će vozači morati proći sigurnosnu provjeru, koja će vrijediti tri godine.

“Hrvatska će praktično štititi vanjske granice Shengena. To znači da će biti pojačane kontrole na granici, kao i pooštreni uvjeti za ulazak u državu, što će vjerovatno izazvati veće gužve na graničnim prijelazima”, navode.

Dodaju da se na samo dva granična prijelaza za međunarodni transport mogu iz BiH izvoziti sve vrsta roba u EU. Probleme posebno očekuju za transport lako kvarljive robe, koja zahtijeva fitosanitarnu inspekciju. ​

“Stoga je neophodno u budućem periodu težiti otvaranju dodatnih prelaza, kako bi se smanjilo čekanje”, ističu iz VTK BiH.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/