UKK ŠVICARAC: Hypo banka je sa švicarskim frankom ušla u BiH da opljačka njene građane

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Udruženje korisnika kredita (UKK) Švicarac smatra da je proizvod Hypo banke u našoj zemlji u vidu CHF kredita smišljeni i virtualni proizvod čiji je osnovni cilj ostvarivanje ekstra profita i lihvarstva nad građanima BiH, čemu naročito pogoduje aktuelna politička situacija u zemlji.

Iz ovog udruženja saopćili su kako su prethodnih dana došli u posjed pismenog dokumenta koji dokazuje da je Hypo banka u periodu od početka 2006. pa do kraja 2014. na sve svoje poslovne transakcije i poslovanje sa valutom CHF-a u BiH dospjele i plaćene kamate platila samo 1.054.074,13 CHF, mada bi taj iznos trebao biti daleko veći.

Iako predstavnici Hypo banke tvrde da su između 2006. i 2008., kada su i nastali svi sporni krediti u BiH, podijelili 720 miliona CHF posuđenih kreditnom linijom od drugih banaka na međunarodnom tržištu novca, te da na taj iznos moraju vraćati kamatu u CHF valuti, iz UKK Švicarac navode da je za 9 godina na ime dospjele i plaćene kamate isplaćeno nešto malo više od jednog miliona CHF.

“Tu njihovu knjigovodstveno prikazano dospjelu i plaćenu kamatu za 9 godina pokriva samo jedan kredit dat na devet godina nekom građaninu BiH u iznosu od oko 2,5 miliona CHF. A i ova prikazana i dospjelo plaćena kamata od jednog miliona CHF sigurno je proistekla iz nekih drugih njihovih poslova i zaduženja, te ni ona sigurno nema veze ni sa tim jednim pomenutim kreditom”, navodi se u saopćenju UKK Švicarac, koje je potpisao predsjednik Kemal Duraković.

Faksimil dokumenta

Poručuju da, ako i jeste istina da se Hypo banka kod drugih banaka zadužila za 720 miliona CHF, na koje im je zaračunata bar minimalna kamata od samo 1 posto, morala bi na godišnjem nivou vraćati kamatu od čak 7,2 miliona CHF.

– A koliko bi tek platili za devet godina, tj. period između 2006. i 2014. Matematika kaže da bi, uz 1 posto kamate, dospjelu i plaćenu kamatu morali isplatiti u iznosu većem od 60 miliona CHF – ističu iz UKK Švicarac.

Smatraju kako je iz dokumenta, koji nam je dostavljen na uvid, očigledno da je Hypo banka u BiH sa CHF kreditnim proizvodom ušla planski i smišljeno da opljačka građane i državu, kao i njenu privredu.

“U Evropi je nadaleko i naveliko poznato ‘njihovo zakonito poslovanje’. Zbog toga su mnogi njihovi uposlenici i menadžment već i na dugogodišnjoj robiji u Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj… Postavlja se pitanje da li su država BiH i njeni građani idealna i plodna oaza za stvaranje Hypo robova i njihovu pljačku”, poručili su iz UKK Švicarac.

Izvor: avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/