Ukidanje zdravstvenih markica je (ne)realno: Klinički centri pacijentima iz SBK zaračunavaju komercijalne cijene

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Prodaja zdravstvenih markica traje već neko vrijeme u Srednjobosanskom kantonu. Iako negoduju na činjenicu da je SBK jedan od rijetkih kantona u kojima se još prodaju, građani masovno kupuju markice jer, kako kažu, ne žele riskirati.

Iako 30 KM ne zvuči puno, za one s minimalnim ili nikakvim primanjima to je, kažu, itekakav teret.

Resorni kantonalni ministar Anto Matić kaže kako je, zbog činjenice da kanton sve usluge u kliničkim centrima plaća po tržišnim cijenama, nerealno da zdravstveni sistem može funkcionirati bez markica.

“Većinu usluga u kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru ili Tuzli mi plaćamo po komercijalnim cijenama. Kao da smo došli iz Japana, a ne iz Središnje Bosne. Jedna operacija u Mostaru nas košta 10.000 do 15.000 KM. Oni su u prednosti jer imaju kliničke centre, veći spektar usluga koje ne moraju plaćati drugim kantonima i novac im ne odlazi van kantona”, rekao je Matić, koji na činjenicu da samo rijetki kantoni još naplaćuju markice kaže:

“Drugi kantoni imaju više zaposlenih, više firmi, veće plaće i standard, samim tim i više doprinosa za zdravstveno osiguranje”.

Drukciji.ba

https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/