Udruženje RVI Bugojno obilježilo 3. decembar, Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom, nevladina organizacija „Udruženje Ratnih Vojnih Invalida općine Bugojno“ pozdravlja dosadašnje i poziva na poduzimanje daljnjih napora u stvaranju uslova za unapređenje poštivanja i ostvarivanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra Dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih Naroda od 1998. godine koje ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenje svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju , kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Obilježavanje ovogodišnjeg  Dana osoba sa invaliditetom održava se pod sloganom „Postizanje ciljeva za budućnost kakvu želimo“ čime želimo posebno da istaknemo imperativ u procesu podizanja svijesti o pravima osoba sa invaliditetom. Poduzimanjem dodatnih napora da se uklone sve vrste barijera i ostvari puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom, ostvariće se konačni cilj izgradnje budućnosti po mjerama svih ljudi, bez obzira na njihov trenutni status u društvu. Pitanja osoba sa invaliditetom također trebaju i moraju biti sastavni dio strategija razvoja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva i društvene isključenosti, itd. S tim u vezi, obilježavanje 3. decembra idealna je prilika da se još jednom ukaže na važnost primjene međunarodnog i domaćeg zakonodavstva u oblasti invalidnosti, sa posebnim akcentom na usvajanje, izdvajanje sredstava i sprovedbu Lokalnih akcijskih planova u oblasti invalidnosti u kojim su jasno definirani prioriteti i odgovornosti svih aktera u procesu ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom.

 

                                                                          Predsjednik Udruženja RVI Bugojno

                                                                    Sabahudin Velić – Rudi

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/