Udar na građane BiH: Počinje oporezivanje toplog obroka i regresa

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Danas je u Federaciji BiH stupio na snagu Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa, potvrdili su u Ministarstvu finansija FBiH.

Poslodavci su razočarani jer 150.000 radnika prima plaće do 500 KM, a stupanjem na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka iznad 8,5 KM i regresa, oni će najviše biti pogođeni da li kroz smanjenje primanja ili kroz otpuštanje.

Adnan Smailbegović, predsjedavajući Delegacije ESV i predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH kazao je kako će se na redovnoj sjednici ESV-a raspravljati o ovoj temi.

“Sjednica je zakazana za 11. oktobar. Pokušali smo napraviti sastanak sa Federalnom ministricom finansija, termin smo dobili za deset dana, dok je premijer na putu, tako da smo bespomoćni u ovom trenutku”, kaže Smailbegović, naglašavajući kako neće sjediti i čekati. U narednim danima će da vide šta mogu napraviti.

Ono što je za sad sigurno kaže da će primjenom ovog Pravilnika biti na udaru poslodavci i radnici.

Podsjetimo, topli obrok u FBiH je do sada bio neoporeziv u slučaju da je iznosio dva posto prosječne plaće na području Federacije BiH, odnosno ako je bio manji od 17 KM. Prema novom pravilniku oporezivat će se svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu.

Regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca do sada nije podlijegao oporezivanju, ali novim uredbama hoće. Neće biti oporezovan samo ukoliko je manji od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca, što znači da on mora biti blizu 400 KM jer je prosječna plaća u FBiH 830 KM.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/