Učenici iz Jajca ne žele odustati: Ako nas podijele, bojkotovaćemo nastavu!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

“Nećemo pristati na podjelu škola za Hrvate i Bošnjake, bojkotovaćemo nastavu” poručuju….

Jučerašnja odluka Skupštinje Srednjobosanskog kantona o osnivanju još jedne škole u Jajcu, koja će raditi po bosanskom planu i programu naišla je na veliko negodovanje Jajčana sa kojima smo razgovarali.

” Evo čitam i ne mogu da vjerujem” rekla nam je jedna od aktivistica iz Jajca sa kojom smo podijelili vijest o formiranju nove srednje škole.

Nekoliko učenika nas je kontaktiralo tvrdeći kako je ovo konačna odluka koja će podijeliti učenike na Hrvate i Bošnjake.

” Ako je ovo konačna odluka, mi se još nismo zvanično sastali ali moguće je da se ide na bojkot nastave” rekao nam je danas jedan od učenika.

Ministrica obrazovanja u Kantonu Katica Čerkez izjavila je nakon odluke skupštine da se osnuje nova škola da poštuje prava djece, ali da je potrebno da se sve vrati u okvire zakona te da uz svo poštovanje prema djeci ” ona su ipak maloljetna, a o svemu odlučuju njihovi roditelji.

Jedan od učenika nam je danas rekao da ne zna koji su se to roditelji bunili i da trenutno postoji ogroman pritisak na sve.

Podsjetimo jajčkim srednjoškolcima podršku je pružio i ambasador OSCE-a Jonathan Moore koji je prilikom boravka u Jajcu rekao da je činjenica da postoji želja vlasti u Jajcu da se formira druga škola, odnosno podijeli postojeća  Ja sam uvjeren kako bi bila velika greška podijeliti školu” poručio je tada Ambasador Moore, podjetivši kao se u Federaciji rasipaju ogromni novci zbog fenomena “dvije škole pod jednim krovom”.

Ova jajačka djeca su izgubila jednu bitku ali njihova borba za bolje sutra , za grad i zemlju bez podjela se nastavlja…

Elvir Padalović/6yka.com

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/