U Srednjoj stručnoj školi Bugojno održan okrugli sto na temu “Nasilje u porodici” (FOTO)

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Danas, 28.03.2018.god. u Srednjoj stručnoj školi održan je okrugli sto, tema je glasila „Nasilje u porodici” na početku skupa dobrodošlicu gostima poželio je direktor škole mr. Enver Hdžiahmetović, a moderatori okruglog stola bile su Karagić Adela i Karagić Irma(Cetin Ajla, Crnica Nedim, Hero Faris, Kadunić Jasmina, Sarajlić Erdin Deranjić Medina). Učenici III-b su prisutnima prezentirali svoja dosadašnje aktivnosti na izradi ovog projekta koji se radi u sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava, kroz „Projekat građanin/Ja građanin“ Civitas.

Svjedoci smo da je nasilje u porodici iz dana u dan u sve većem porastu, međutim malo ko se usuđuje da o tome javno progovori, a i reakcije na nasilje u porodici uglavnom idu u smjeru „nije to moj problem, to su tuđi porodični problemi“. Što više šutimo o ovome, nasilje sve više uzima maha. Ako uzmemo u obzir da je porodica osnovna ćelija društva iz toga proističe da bez zdrave i jake porodice nema ni jakog društva. Činjenica je da, uglavnom, sinovi nasilnika i sami postaju nasilnici, a kćeri nasilnika postaju žrtve nasilja i ako sve to uzmemo u obzir onda shvatamo da nas se sviju to itekako tiče i to jeste problem svih nas kazala je Adela Karagić.

„Mi se svakodnevno susrećemo sa osobama koje su žrtve nečijeg nasilja, bilo da se radi o djeci koje su žrtve nasilja svojih roditelja ili o roditeljima koji su žrtve nasilja svoje djece ili u nesređenim partnerskim odnosima, što za posljedicu ima pogođenost svih koji se nađu unutar tog i takvog ambijenta. Osnovno obilježje nasilja jeste da je to destruktivni način komuniciranja, a postoji više formi nasilja: fizičko, se*sualno, psihičko, emocionalno koje je ujedno i najteži oblik nasilja i financijsko nasilje. Bitno je spomenuti da su uglavnom muškarci nasilnici, dok u neznatnom broju imamo i žene nasilnice“, kazala je moderatorica Irma Karagić.Nakon prezentacije učenici su postavljali određena pitanja na koja su gosti davali odgovore.

47% žena u Federaciji izloženo je nekom obliku nasilja, dok svega 5% njih prijavi nasilje. U 2017. godini u PU Bugojno zabilježene su 8 prijave nasilja, dok je u 2018. prijavljeno 3 slučaja istakao je policijski službenik Edvin Supur.

Predsjednica Općinskog suda u Bugojnu Randžana Hadžibegović-Haračić naglasila je da su mjere koje sud može poduzeti u skraćenom postupku kod nasilništva: obavezno liječenje, zabrana pristupa nasilnika i psihijatrisko lječenje. „Ove mjere su u skladu sa zakonom o Zaštiti od nasilja u porodici“. „Svi građani i institucije su dužni prijaviti nasilje u porodici, koje predstavlja naučeni obrazac ponašanja“. „Nasilje u porodici je predviđeno i kao krivično djelo za koje se mogu izreći zatvorske ili novčane kazne zavisno od njegovih posljedica“. Bosna i Hercegovina je još 2013 ratifikovala Istanbulsku konvenciju i sa njom uskladila zakone koji regulišu ovu oblast. – naglasila je Hadžibegović-Haračić.

Nasilje ne treba i ne bi se smjelo tolerirati, jer jednom nasilnik – uvijek nasilnik. Ako se jednom oglušimo na isto, ono će se sigurno ponoviti,i takođe je istakao nema sluha kod nadležnih institucija rekao je službenik službe socijalnog rada i socijalni radnik Tahir Haračić. Na kraju se direktor Enever Hadžiametović zahvalio svim prisutnim gostima, profesorima i učenicima.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/