U SBK-u najniža prosječna plata u BiH

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Gotovo izjednačen broj zaposlenih i nezaposlenih i najniža prosječna plata u zemlji – 669 maraka, jedina ispod 700 i gotovo za četvrtinu manja od federalnog prosjeka, dovoljno govori o ozbiljnosti situacije u Srednjobosanskom kantonu i potrebi ozbiljnog rada vlasti, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine SBK-a za razdoblje od 1. januara do 31. decembra 2015.

Zbog znatno lošijih rezultata u prva tri kvartala, ukupni godišnji rezultat Vlade SBK-a su ispod prosjeka prethodnog mandata, po svim promatranim parametrima. Održano je najmanje sjednica (38), na njima provedeno manje vremena (75 sati), razmotreno je manje mjera (1219) te utvrđeno manje zakona (12).

Iz CCI-a upozoravaju kako u radu Vlade i dalje dominiraju dnevno operativne, neprogramske mjere, na uštrb programskih. Tako su od 1219 mjera, razmatranih u 2015. godini, preko 35 posto odluke, od čega se najveći broj odnosi na utrošak financijskih sredstava. Na dnevnom redu Vlade, tijekom 2015. godine pojavila se samo jedna strategija – Strategija razvoja SBK-a za razdoblje 2016.-2020. – i to u nacrtu, koji je, nakon (pre)dugog čekanja usvojila nova vlada 19. studenog 2015.

S druge strane, jedina, programom rada Vlade, planirana strategija – Strategija razvoja i održavanja regionalnih cestovnih pravaca na području SBK-a 2015.-2024. nije realizirana u 2015. Nisu utvrđene ni Strategija razvoja gospodarstva i Strategija razvoja turizma u SBK-a, koje se već nekoliko godina nalaze u izradi. Za izradu ovih strategija su još 2013. isplaćena ne mala sredstva (157.950 KM), o čemu je bilo govora i u Izvješću o izvršenoj reviziji financijskih izvješća Proračuna SBK-a.

Vlada SBK-a je, u 2015. godini, utvrdila 12 zakona. Međutim, kraj godine Vlada je završila sa čak 24 nerealizirana zakona iz svog programa rada za 2015. Pri tome, od 15 zakona koji su “naslijeđeni“ iz prethodnih godina (bili planirani, ali nisu realizirani ) Vlada je u 2015. godini utvrdila tek 1, što znači da se nastavlja gomilanje zaostataka iz prethodnih godina. Kontinuirano loša efikasnost Vlade SBK-a, odnosno vlada, proizvela je činjenicu da je već godinama većina zakonodavnog dijela programa rada sačinjena od nerealiziranih zakona iz prošlih godina.

Nakon dugog razdoblja dobre suradnje s Ministarstvom financija prethodnih saziva Vlade, dolaskom novog ministra, Zorana Markovića, otežan je pristup informacijama kojima raspolaže ovo ministarstvo. “I pored ispoštovane zahtijevane procedure, nismo dobili tražene informacije te nismo u mogućnosti informirati javnost o primanjima članova vlade i zastupnika Skupštine”, ističu iz CCI.

Kada je u pitanju rad Skupštine, odluka Skupštine SBK-a da prvi dio 2015. godine provede pasivno čekajući stranački dogovor o novoj vladi, umjesto da s Vladom u tehničkom mandatu pokuša da nadoknadi barem dio ogromnih zaostataka iz prethodnog razdoblja, dovela je do poraznih rezultata, koji se u nastavku nisu mogli amortizirati.

Do izbora nove Vlade, 9. lipnja, Skupština u četiri, od pet prethodnih mjeseci nije održala niti jedno zasjedanje, a u jedinom mjesecu tog razdoblja u kome je zasjedala, bavila se isključivo svojim konstituiranjem i financijama.

U poređenju s drugim kantonalnim skupštinama, CCI smješta Skupštinu SBK-a u polovinu onih s lošijim rezultatima.

Njih zabrinjava i struktura donošenih zakona. Naime, svega 2 od 10 zakona usvojenih u 2015. godini su tzv. temeljni zakoni. Ostalo su tek izmjene i dopune već postojećih zakonskih akata.

Osim kršenja poslovnika u radu, u promatranom razdoblju konstatirano je i kršenje zakona o Proračunima u FBiH, a transparentnost rada Skupštine SBK-a i dalje nije na zadovoljavajućoj razini, ocjenjuju iz CCI-a.

FENA

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/