U SBK otkriveno više od trideset uposlenih sa lažnim diplomama

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Nakon što je Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila prijedlog za izradu nove Strategije za borbu protiv korupcije i akcijski plan za razdoblje 2020.-2024. godine krenulo se u provjeru diploma zaposlenih u javnim insstitucijama Haris Hrustanović, koordinator Tima za sprječavanje korupcije SBK kaže kako je povjerenstvo obavilo provjeru oko 70 posto diploma.

– Dat ćemo inicijativu da se formira novo povjerenstvo, s obzirom na to da su predsjednik i neki članovi aktualnog povjerenstva otišli u penziju. U tom projektu završene su provjere do 70 posto diploma a prema izvještaju povjerenstva, više od 30 izvještaja podneseno je Kantonalnom tužilaštvu u Travniku zbog kaznenog djela krivotvorenje javne isprave, tako da te pojave zaista ima – rekao je Hrustanović.

Naveo je kako najveći broj diploma za koje se ispostavilo da su krivotvorene dolazi iz sektora obrazovanja, i to kad su u pitanju različita radna mjesta.

Zbog krivotvorenja diplome prijavljeno je nekoliko profesora i nastavnika, ali i radnika sa srednjom stručnom spremom, a krivotvorene su čak i diplome osnovnih škola.

– Nastojat ćemo realizirati taj projekt do kraja s novim povjerenstvom i tad ćemo imati prave podatke koji je to broj osoba koje obavljaju razne javne funkcije s krivotvorenim diplomama – rekao je Hrustanović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/