U SBK oduzeta 42 automobila ukupne vrijednosti 200.000 KM

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kupuj-pametno-kupuj-domace/

Po okončanju opsežne akcije na području Srednje bosanskog kantona službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 42 putnička motorna vozila, koja su pokušala prodati u dijelovima na tržištu BiH, a čija je ukupna vrijednost 200.000 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Aktivnosti na terenu vođene su na četiri lokacija na auto otpadima na području Srednjebosanskog kantona. Tom prilikom izvršeno je privremeno oduzimanje novijih putničkih motornih vozila na koje prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegevine nisu plaćne zakonski propisane uvozne dažbine (carina i PDV).

Vlasnici auto otpada na kojima su vozila pronađena sumnjiče se da su u Bosnu i Hercegovinu uvozili novija putnička motorna vozila iz inostranstva sa privremenim ulaskom u našu zemlju. Nakon toga su skidali tablice i vraćali u insotranstvo, a vozila prodavali u dijelovima u Bosni i Hercegovini na auto otpadima, te na taj način izbjegli plaćanje uvoznih dažbina. Riječ je o novijim modelima vozila koja su bila već pripremljena za prodaju i čija ukupna vrijednost iznosi 200.000 KM.

Akciju na terenu proveli su ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Odsjeka za provođenje propisa – Grupe za spriječavanje krijumčarenja pri Regionalnom centru Sarajevo u saradnji sa pripadnicima policijskih stanica Kiseljak i Vitez. Prilikom izvođenja akcije kontrole vozila bila je korištena oprema koju je UIO donirala Vlada SAD-a kroz Program EXBS, a značajnu ulogu imala je prethodno održana ,,Regionalna obuka za otkrivanje ukradenih vozila“, na kojoj su sudjelovali i službenici UIO, a koja je održana u okviru EXBS programa.

akta.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o