U Pruscu otvoreni “507. Dani Ajvatovice”, jedna od najmasovnijih manifestacija u BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Svečanim programom, koji je upriličen na Musalli u Pruscu kod Donjeg Vakufa, večeras su otvoreni “507. Dani Ajvatovice”.

Početak manifestacije ozvaničila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, istakavši kako bi Ajvatovica trebala da bude “put duhovnog preporoda i nade, inspiracija ljudima da čine dobra djela, da njeguju porodicu i prijateljstva, i čuvaju tradicionalne vrijednosti i jedinstvo”.

“Samo na taj način možemo kreirati bolji, ispunjeniji i sretniji put svakog pojedinca i zajednice. Tim putem trebaju ići i naše buduće generacije, jer živimo u vremenu punom izazova i iskušenja”, naglasila je Mahmutbegović.

Ajvatovica je, zaključila je, jedno od najstarijih dovišta u Evropi, a Ajvaz-dedo je dokazao da “ustrajnost u namjerama i vjera u Boga dovode do rezultata, i kada se čini da je to nemoguće”.

“Upravo njegov život treba nam biti vodilja da idemo naprijed i istrajemo u zacrtanim ciljevima”, poručila je potpredsjednica Federacije BiH.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i premijer SBK-a Tahir Lendo, dok je o programskim sadržajima “507. Dana Ajvatovice” govorio travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ahmed ef. Adilović.

Po njegovim riječima, Ajvatovica je jedna od najmasovnijih vjersko-kulturnih manifestacija na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i šire.

“To što je obilježavamo više od petsto godina govori o njenom značaju i vrijednosti. Bilo je perioda kada je zabranjivana, ali se ona ponovo budila i podizala poput prirode u proljeće”, kazao je.

Centralna manifestacija, dodao je, bit će 2. jula, a završetak „Dana Ajvatovice“ planiran je za 8. juli.

“Tokom skoro dva mjeseca, oko devedeset raznovrsnih programskih sadržaja bit će izvedeno u općinama Travnik, Donji Vakuf, Bugojno, Jajce, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Fojnica”, istaknuo je muftija Adilović.

Nakon zvaničnog otvaranja “507. Dana Ajvatovice”, u Domu “Hasana Kafije Pruščaka“ u Pruscu otvorena je izložba “Blago koje traje“ Gazi Husrev-begove medrese.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o