U Mostaru zabranjen rad nedjeljom

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Rad nedjeljom na području grada Mostara postaje prošlost.

Gradsko vijeće Mostara sa 26 glasa za, 2 protiv i 4 suzdržana usvojilo je odluku o zabrani rada nedjeljom, što je izazvalo različite rekacije poslodavaca, radnika, ali i građana.

Prema novoj odluci, nedjeljom, praznicima te neradnim danima, trgovinama koje se bavi prodajom pekarskih proizvoda te cvjećarama rad će biti omogućen u periodu od 7 do 12 sati, dok trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a ostalim danima njihovo radno vrijeme bit će od 7 do 21 sat. Nedjeljom tako neće raditi ni trafike.

Za vrijeme turističke sezone u ljetnom vremenskom periodu od 15. juna do 15. septembra određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za ugostiteljske objekte koji posluju van kolektivno stambenih objekata. Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru kao što su bašte, i terase, u ljetnom vremenskom period, određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata.

Za one koji ne budu poštivali odluku o radnom vremenu i ako pravna osoba ne odredi radno vrijeme u skladu s odredbama ove Odluke previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/