U Likovnoj galeriji KSC-a otvorena Druga samostalna izložba radova Sabine Redžić

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

-U Sabininom slikarskom pristupu i formiranom likovnom mišljenju i najstroži likovni kritičari ne mogu naći mnogo zamjerki. Ostvarena likovna djela će u mnogome ovisiti od naše mudrosti u pronalasku dovoljno hrabrosti da naš umjetnički rad uskladimo sa svojim trenutnim stvaralačkim i izražajnim mogućnostima.

Duboko se nadam da će Sabina imati dovoljno samopouzdanja da ustraje u svom slikarskom radu koji mora imati kontinuitet, cijelu osobu i potpunu posvećenost. Osnovna smjernica tog rada treba da bude samo umjetnička istina spoznata i artikulirana kroz njen likovni jezik – napisao je Goran Milinković.

Riječi pohvale nisu krili ni Vahid Duraković, direktor KSC-a , te Adina Kero, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline.

– U savremenom trenutku teško je mijenjati okruženje i svoj život, ali ono što svi možemo da uradimo je da radimo na sebi, a raditi na sebi znači osmisliti svoj život kroz svrsishodnu djelatnost. Time ispunjavamo sami sebe i pokazujemo da smo svjesni okruženja u kojem živimo i tom okruženju dajemo jedan pečat vremenu u kojem mi živimo. Očigledno je da je Sabina sa svojim slikama svjesna sebe, svojih mogućnosti i da svojim slikama i nama daje mogućnost da sagledavamo sami sebe, svoje portrete i svoj život na jedan drugačiji način, iz više uglova i perspektiva i time omogućava i da mijenjamo svoju svijest i svoj život – istakao je Vahid Duraković, direktor KSC-a Bugojno.

-Ja bih se večeras osvrnula na dvije stvari. Prije svega autorica se večeras većinom radova predstavila autoportretima. U likovnoj umjetnosti nešto što je najteže prikazati, odnosno problematika kojim se i najteže baviti je problematika rada portreta. Morate biti iskreni, intimni, otvoreni i vjerodostojni. Pored toga, večeras je predstavljen čitav put od nastanka ideje i kreacije, pa do same magistarske odbrane radova, tako da možemo vidjeti kako se taj put razvijao i dosegao krajnji cilj. Pohvaliti možemo i apstrakcije i dalji put koji ona istražuje – istakla je Adina Kero, predsjednica ULUSD-a.

Autorica, Sabina Redžić zahvalila se svima koji su podržali njen dosadašnji rad te izmedju ostalog istakla:

-Ono što ste svi primijetili kada ste ušli u ovu likovnu galeriju i vidjeli moje radove, jeste zasigurno tematika kojom se ja najčešće bavim. To su likovi, figure i aktovi i to je ono što ja najviše volim da radim. Moram reći da u tom nekom mom likovnom opusu postoje i radovi radjeni na drugu temu, ali s obzirom na ovaj kontinuitet, odlučila sam da ih ostavim po strani. To su radovi s mog diplomskog rada na temu – Autoportret u likovnim umjetnostima od reprezentacije do psihološkog predstavljanja. Za mene je raditi portret bilo veći izazov od bilo kojeg drugog. Nešto kasnije nastaje par radova radjenih apstraktno, koji su nagovijestili ono što će se kasnije javiti na mojim radovima, a to su ornamenti. Tako nastaje jedan serijal radova, radovi za moj magistarski rad na temu – Odnos ornamenta i figure u prostoru slike. Primarno sam se bazirala na ekspresiju likovnih elemenata u djelu.

Odeabranim pjesmama izložbu je upotpunio Benjamin Redžić, a izložbu je otvorenom proglasila Azra Karalić. Ljubitelji likovne umjetnosti radove u Likovnoj galeriji KSC-a mogu pogledati u narednim danima.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/