U “Leptiru” svečano obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/pripremazimnice/

Danas je u Udruženju “Leptir” Bugojno svečano obilježen 3.decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Incijatori i organizatori ove svečanosti bili su udruženje “Leptir” i RVI općine Bugojno uz podršku načelnika Općine Bugojno Hasana Ajkunića. Na samom početku izveden je program koji su izveli članovi Leptira uz pomoć Samire Merdžanić za što su zaradili velike aplauze svih prisutnih.

Mi smo već od 2005.godine krenuli u ovu našu borbu i danas smo sa vama u društvu sa manje predrasuda, ali se nadamo da će slijedeće godine biti još većih pomaka. Ono što nam se dešava kao i svim lokalnim zajednicama jeste da naše društvo ima jako mnogo predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Djeca sa invaliditetom, djeca sa posebnim potrebama poslali su vam jednu poruku da imaju pravo na obrazovanje, život, rad, sigurnost, mišljenje, udruživanje, slobodan izbor i pravo na imovinu. Mislim da te poruke za ovaj dan govore više nego štu ću ja reći ovim svojim govorom. 3. decembar nije samo dan osoba sa invaliditetom nego za sve naše sugrađane koji bi trebali razmisliti o predrasudama i da svaka osoba može biti u stanju invaliditeta. Osobama sa invaliditetom treba ravnopravan položaj društvu i treba ih ocjenjivati prema mogućnostima, a ne prema nemogućnostima, kazala je predsjednica “Leptira” Biserka Božić.

Meni je drago što nakon 2005.godine danas nekako otvorenije govorimo o djeci i društvu u kojem se nalazimo i vjerujem da svojim radom možemo učiniti sve da naša djeca i svi mi budemo jednaki u našem gradu i državi Bosni Hercegovini. Na nama je obaveza da u narednom periodu napravimo jedan zajednički projekat kako bi uklonili te barijere, a već u ovoj godini smo počeli nešto. Ja se na nastupe djece sa posebnim potrebama vežem emitovno i hvala vam veliko svima koji radite sa ovom djecom, istakao je načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić koji je Međunardni dan osoba sa invaliditetom čestitao svoj djeci, ne samo Bugojna i Bosne i Hercegovine već cijelog svijeta.

– Prisutnima se obratio i Ibrahim Čorić Baja, predsjednik Udruženja gluhih i nagluhih Bugojno koji se udruženju Leptir zahvalio na lijepom dočeku i pozvao sve institucije da podržavaju djecu sa invaliditetom kao i svu ostalu djecu, te Sabahudin Velić , predsjednik RVI-a Bugojno i Nikola Simić, potpredsjednik Skupštine SBK/KSB.

U “Leptiru” obilježen 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetomFoto: Samir Mlaćo

Posted by Bugojno Danas on 3. Decembar 2015

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o