U Gimnaziji Bugojno obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Vijeće učenika Gimnazije Bugojno i ove godine organizovalo je obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca 17.11. Ovaj dan se obilježava u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17.11.1939. streljani bez suđenja. Dan je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski.

Vijeće učenika Gimnazije Bugojno je pripremilo ZID ŽELJA na koji su učenici anonimno pisali probleme s kojim se susreću u školovanju, te pohvale i sugestije za poboljšanje rada škole. Također učenici su bili oslobođeni svih ispitivanja iz nastavnih predmeta.

„Za kvalitet obrazovanja jako je važno saslušati želje srednjoškolaca zato što je nam to isto obrazovanje neophodno. Škola i obrazovanje nam trebaju biti prioritet, a koliko nam to zaista jeste važno pokazuje i odličan odziv učenika na ovu našu akciju!“- istakla je predsjednica Vijeća učenika Una Karabeg.

Koordinatorice akcije, zajedno sa predsjednicom, bile su i Tara Prasko i Nejra Dlakić, koje su također jako zadovoljne akcijom.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/