U džamiji u Poriču dočekan i obilježen 12. rebiu-l-evvel

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

U svečanoj atmosferi, renovirane unutrašnjosti džamije u Poriču, u prisustvu velikog broja džematlija i gosta, dočekan je i obilježen 12. rebiu-l-evvel, dan sjećanja na rođenje posljednjeg poslanika Muhammeda a.s.. Bila je ovo centralna svečanost Mevluda MIZ Bugojno na kojoj su program Mevludi šerifa proučili imami MIZ Bugojno, a Mevludu su pored brojnih gostiju prisustvovali i Predsjednik MIZ Bugojno i Načelnik Općine.

Prisustvom i vazu nasihatom, Muftija dr. Ahmed Adilović dao je poseban ton ovom događaju. U porukama Mevluda, Muftija je istakao ulogu Muhammeda a.s. koju mu je Kur'an definisao kao „milost svejtovima” i „ najljepši uzor” cijelome čovječanstvu. Porukom s kojom je došao Poslanik, oplemenio je i uredio odnos vjernika prema svemu stvorenom, čovjeku, životinjama, biljkama, a vjernicima je Poslanik uzor, iz čijeg svakodnevnog života crpimo primjere odnosa prema sebi, prema drugim ljudima i okolini. Najbolji način da ojačamo komunikaciju sa našim Šefaatdžijom na Sudnjem danu jeste, iščitavanje i primjena njegovih hadisa kao i druženje sa njegovom Sirom, životopisom koji je riznica pouka za cijeli život.

Džematski odbor džemata Poriče se pobrinuo da svi prisutni budu počašćeni mevludskim bonbonama, a nakon Mevluda se i posijelilo uz lijepu eglenu na zadovoljstvo svih.

Vehid Arnaut

muftiluk-tr.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/