U četvrtak počinje objava rezultata popisa stanovništva

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Agencija za statistiku BiH u četvrtak će početi s objavom rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine, iako je ovakva odluka direktora Agencije Velimira Jukića naišla na žestoke reakcije iz RS zbog metodologije koja je korištena prilikom obrade podataka.

Kako saznaje Avaz, unutar Agencije ubrzano se radi na pripremi materijala za četvrtak, a svega nekolicina uposlenika upoznata je s rezultatima koji će biti objavljeni, odnosno koji će biti prezentirani javnosti. Tih nekoliko uposlenika Agencije moralo je potpisati izjavu u kojoj je navedeno da, ako procure bilo kakvi podaci o rezultatima prije objave, mogu računati na otkaz. Zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić je potvrdio da će u četvrtak biti objavljen većinski dio podataka.

– Bit će podaci iz pet oblasti: demografije, obrazovanja, ekonomske aktivnosti, poljoprivrede i građevinarstva. Podaci iz ovih pet oblasti bit će prikazani na 17 tabela s više indikatora – naveo je Fatić.

On dalje dodaje da je to većinski dio podataka, odnosno glavnica, te da će ostati još nekoliko manjih oblasti koje će još biti predmet obrade. Na pitanje hoće li biti prezentirani i podaci koji se tiču etničkog izjašnjavanja građana BiH i jezika, Fatić je odgovorio:

– Zna se šta je demografija. To je oblast koja sve sadrži i bit će objavljeni oni podaci koji su relevantni s popisnica.

Što se tiče spornih detalja, kojima se protive predstavnici RS, Fatić naglašava da se sve radi u skladu sa zakonom te da svako ima pravo na svoj komentar.

Direktorica Zavoda za statistiku RS jučer je izjavila da predstavnici ovog entiteta više ne učestvuju u radu Centralnog popisnog biroa. Fatić ističe da je to tačno, ali da ostali službenici iz RS rade sasvim normalno.

– Mi smo dobili pismo u kojem oni navode da njihova dva člana više neće učestvovati u radu Centralnog popisnog biroa, ali ostali službenici rade s nama i dalje, i tu nema nikakvih problema – ističe Fatić.

fokus.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/