U Bugojnu veliki porast zaposlenih ali i najniža prosječna plata u Kantonu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Zadnji statistički podaci koje je objavio Federalni zavod za statistiku vezanih za Bugojno pokazuju mnogo toga dobrog ali i lošeg po Bugojno. Također, koristili smo i podatke Službe za zapošljavanje SBK.

U odnosu na 2017. godinu kada je Bugojno imalo 5373 zaposlenih, u prošloj godini je taj broj narastao za 222 više zaposlena tačnije 5595. Na dan 30.6.2019. u Bugojnu je registrovano 6423 zaposlenih što je za 828 više u odnosu na 31.12.2018. tj. za samo 7 mjeseci zabilježen je veliki porast zaposlenih.

Ono što je porazna činjenica jeste prosječna plata koja je 2017. iznosila 632 KM, dok je prethodne godine iznosila 641 KM, obje godine je najlošija Općina po tome parametru u Srednjobosanskom kantonu. Kada je u pitanju nezaposlenost, broj registrovanih radno sposobnih je 11 277 na dan 30.6.2019. dok je broj nezaposlenih na isti dan iznosio 4854, što u stopi nezaposlenosti iznosi 43% tj. 9. smo Općina u SBK po broju nezaposlenih.

Zanimljiv podatak jeste i broj penzionera što iznosi 4975, nakon Travnika Bugojno ima najviše penzionera

Kada je iseljavanje iz Bugojna u pitanju, svaki mjesec znatan broj Bugojanaca odlazi u druge Opštine i države, a prema podacima Službe za zapošljavanje SBK prethodnog mjeseca ove godine 7 osoba se odjavilo sa biroa sa razlogom preseljenja na područje druge Općine odnoso države, u maju je 5 osoba napustilo Bugojno, u aprilu 6, u martu 8 itd. Taj broj je sigurno veći ako uzmemo u obzir da su to podaci osoba koje su se javile u biro za zapošljavanje i samostalno se odjavili sa tom namjerom, a približan je broj, čak i veći, onih koji su skinuti sa biroa zbog ne javljanja što može također predstavljati odlazak iz Bugojna u drugu Opštinu ili državu ne obazirući se na biro za zapošljavanje.

Statistike su samo brojke ali u ovome slučaju veoma važne brojke koje puno toga govore. U Bugojnu su najniže plate u Srednjobosanskom kantonu.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/