U Bugojnu se “krije” kvalitet zraka koji je potencijalno opasan po zdravlje, vladajući nemaju sluha

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Kvalitet zraka u Bugojnu je vidno loš i nekvalitetan što se može vidjeti i po fotografijama koje smo zabilježili danas.

Vijećnica SDP-a Šejla Džanan je nekoliko puta pokušavala kroz Općinsko vijeće djelovati i uputiti inicijativu da se u užem jezgru grada postavi displej koji bi mjerio kvalitetu zraka, ali nažalost, vladajuća većina SDA i HDZ smatra da tome nije mjesto u Bugojnu i da nam ne treba jedan takav displej koji bi pokazivao kakav zrak udišemo te su ekspresno bili suzdržani protiv ove inicijative, možda i zbog toga što dolazi iz stranke SDP, jer su sve inicijative kroz općinsko vijeće bile odbijene od pomenute većine koju su upućivali vijećnici opozicije SBB, SDP, DF, usvajane su samo one koje su predlagali SDA i HDZ.

Podsjetimo, na 19. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno (a radi informisanja javnosti) održanoj dana 09.10.2019 g. vijećnica SDP-a Šejla Džanan je predložila incijativu o postavljanju displeja kojim se mjeri kvalitet zraka:

“Pred nama je još jedna grijna sezona i ložiona u samom centru grada, kao i ložišta od drugih objekata u centru koji su uzročnici velikog zagađenja u gradu Bugojnu (uža gradska jezgra) u zimskom periodu, naročito u večernjim satima, a stanovnici apsolutno nemaju nikakvih informacija o tome šta udišu tokom zimskih mjeseci. To najbolje mogu potvrditi stanovnici uže gradske jezgre.
U našem gradu trenutno niko ne bavi zaštitom čovjekove okoline odnosno ne radi na procjeni KVALITETE ZRAKA U GRADU, naročito u zimskom periodu.
INCIJATIVA:
– Instaliranje displeja u gradu (vidljivo mjesto) kojim se mjeri, svakodnevno,kvalitet zraka tj. zagađenje, jer građani Bugojna imaju pravo da znaju kakav zrak udišu oni i njihova djeca, te da mogu insistirati na rješenju problema u gradu.
– Donijeti odluku ispred O.V . o korištenju ekološki prihvatljivog ložnog materijala u užoj gradskoj jezgri te uspostaviti sistem kontrole od strane nadležnih službi i preduzeća u Općini Bugojno za kontrolu ložnog materijala ložišta u centru grada.”

Nažalost, ova inicijativa je odbijena od strane SDA i HDZ, dok su inicijativu podržali SDP, SBB, DF i nezavisni vijećnici, ali zbog nedovoljnog broja glasova zbog većine u vijeću koju čine SDA i HDZ, inicijativa nije usvojena.

Na predzadnjoj sjednici Općinskog vijeća se našla inicijativa Šejle Džanan koju je kolegij prethodno prihvatio da se o njoj razmatra na Općinskom vijeću u formi zaključka:

“Zaključak o postavljanju displeja u gradu za mjerenje kvalitete zraka:

Član 1.

Općinsko vijeće je saglasno da se poduzmu aktivnosti oko postavljanja displeja u gradu (na vidljivo mjesto), kojim se svakodnevno mjeri kvalitet zraka, odnosno stepen zagađenja.

Član 2.

Za realizaciju ovog Zaključka zadužuju se: predsjedavajući Općinskog vijeća i općinski načelnik

Član 3.

Ovaj zaključak stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Općine Bugojno”.

Obrazloženje:

U cilju zaštite zdravlja građana Bugojna, vijećnica Šejla Džanan je na 19. redovnoj sjednici Općinskog vijeća, koja je održana 09.10.2019. godine, podnijela Inicijativu da se poduzmu aktivnosti oko postavljanja displeja u gradu, koji se svakodnevno mjeri kvalitet zraka. Kolegij je prihvatio Inicijativu i uputio je na Općinsko vijeće, kako bi se donio akt vezan za inicijativu.”

Nažalost, ovaj zaključak je skinut sa dnevnog reda bez ikakvog značajnog obrazloženja, a kvalitet zraka je u Bugojnu vidno loš o čijem indeksu se ne zna ništa jer nema nijedno mjerno mjesto koje bi pokazalo da li je u Bugojnu kvalitetan zrak ili opasan po zdravlje građana, a po fotografijama možete vidjeti kakav zrak udišemo.

Da li će vladajuća SDA i HDZ nastavljati odbijati sve kvalitetne inicijative opozicije za bolji život Bugojanaca, ostaje da se vidi.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/