U Bugojnu održano predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U okviru implementacije Projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH, u prostorijama Općinskog suda Bugojno održano je javno predavanje o rodnoj ravnopravnosti u uknjižbi bračne stečevine i sticanja prava vlasništva naslijeđivanjem, kojem su mogli prisustvovati svi zainteresovani građani.

O ovoj temi govorili su dugogodišnji sudija za ovu oblast i šef Građanskog odjeljenja Općinskog suda Bugojno Amira Ždralović, notar Ajda Kurić iz Donjeg Vakufa, član Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH, i šef Odjeljenja za zemljišno-knjižne poslove Općinskog suda Bugojno Senad Kaltak.

Aktivnost je realizovana uz podršku Švedskog donatorskog projekta CILAP – Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH.

Predsjednica Općinskog suda Bugojno Randžana Hadžibegović-Haračić kazala je, između ostalog, kako se radi o vrlo važnoj temi s aspekta poštivanja ljudskih prava, koja se ne mogu odvojeno posmatrati u odnosu na ravnopravnost polova.

Po riječima direktorice Švedskog donatorskog projekta Anđe Zimić, riječ je o projektu koji se odvija u saradnji s dvije geodetske uprave – Federalnom geodetskom upravom i Geodetskom upravom RS-a.

Sastavni dio projekta je pitanje rodne ravnopravnosti, za koje smatra da je izuzetno značajno.

-Primjetili smo da su žene jako malo zastupljene u procesima uknjižbe imovine i da se često odriču svojih prava, što nije dobro. Ne znaju koliko je to pitanje važno za njihovo ekonomsko osamostaljenje, dobijanje kredita u banci, pokretanje privatnog biznisa i, općenito, za njihovu budućnost, istakla je Zimić.

Slični okrugli stolovi bit će organizovani i u narednom periodu.

rtvbugojno.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/