U Bugojnu obilježena 25. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Danas je u Bugojnu obilježena 25.- godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nekoliko stotina građana, predstavnika boračkih organizacija i udruženja, Općine Bugojno, učenika bugojanskih osnovnih škola okupilo se ispred Centralnog šehidskom spomen obilježja u centru grada gdje je održan istorijski čas, položeno cvijeće i proučena fatiha pred duše šehida, koji su svoje živote ugradili u slobodu naše zemlje.

Pomoćnik načelnika Bugojna Sead Karahodžić, okupljenima ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja na početku je čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine izrazivši zadovoljstvo brojem onih koji nisu zaboravili obilježiti jedan od najznačajnijih datuma u istoriji naše zemlje.

Na značaj obilježavanja 15. Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine ukazala je i predsjednica općinske i kantonalne organizacije porodica šehida-poginulih boraca Đemka Dželilović.

Istorijski čas održao je bugojanski zlatni ljiljan i ratni komandant Faruk Aganović. Posebno je potcrtao da se 15. april obilježava kao Dan Armije RBiH, jer se do tog dana 1992. godine, po naredbi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine sve oružane jedinice i pojedinci morali prijaviti štabovima TO u svojim općinama zbog preuzimanja jedinstvenih obilježja i stavljanja pod jedinstvenu komandu štabova, Teritorijalnoj odbrani Republike BiH.

Uslijedilo je potom odavanje počasti poginulim borcima učenjem fatihe. Cvijeće su položile brojne delegacije boračkih udruženja i organizacija, osnovnih škola, političkih stranaka i partija čime je okončana manifestacija obilježavanja 25. -te godišnjice Armije Republike BiH.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o