U Bugojnu obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Odavanjem dužne počasti svim antifašistima koji su poginuli braneći Bugojno i državu BiH u Drugom svjetskom ratu, te u ratu od 1992. do 1995. danas je u našem gradu obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Kao i ranijih godina, ovaj dan je na prigodan način obilježen i na području općine Bugojno.

Doprinos antifašista i boraca NOR-a od 1941. do 1945., i pripadnika Armije Republike BiH i svih patriota tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, nikada ne smije biti zaboravljen, naglasio je načelnik Hasan Ajkunić, u obraćanju prisutnima kod spomenika ispred Gimnazije, gdje je položeno cvijeće i odata počast svim poginulim antifašistima Bugojna i BiH.

-Antifašizam je dobro ugrađen u temelje države BiH, i on je način da se pobjedi svako zlo koje je, u različitim oblicima, prisutno širom svijeta. Buduće generacije bi to trebale znati, kazao je, ovom prilikom, načelnik Ajkunić.

Bugojno je, dodao je, puno puta do sada pokazalo svoju opredjeljenost, kada je u pitanju njegovanje antifašističkih ideja i tradicije. – S ovog mjesta šaljemo poruke antifašizma, mira i suživota za sve građane Bugojna, i za sve narode koji žive na prostorima BiH, poručio je.

Cvijeće je položeno i na biste narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, te na lokaciji Centralnog šehidskog mezarja i Partizanskog groblja.

Uz delegaciju Općine Bugojno, na čelu s načelnikom Ajkunićem, i OO SDP-a Bugojno, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi način, dužnu počast poginulima u odbrani Bugojna i Bosne i Hercegovine tokom dva posljednja rata, odali su predstavnici nekoliko boračkih organizacija: Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Udruženja ratnih vojnih-invalida, Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata i Društva “Tito”, Patriotske lige, Udruženja logoraša i JOB-Unije veterana.

Na značaj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom ukazala je, u obraćanju kod novoizgrađenog Šehidskog spomen-obilježja, predsjednica OPŠPB-a Bugojno i KOPŠPB-a SBK-a Đemka Đelilović.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prijelomni trenutak u kojem je definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Na budućim generacijama je da se bore da izgrade prosperitetnu državu BiH, i da njeguju tradiciju antifašizma, poručeno je danas iz Bugojna.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/