U BiH u prodaji najviše lažnih Viagri i Kamagri

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/
Međunarodni kriminal lažiranja lijekova doživio je u posljednjih desetak godina ekspanziju, zbog čega je Vijeće Europe usvojilo Medicrime konvenciju o borbi protiv lažiranja lijekova i medicinskih proizvoda…

Potpisivanjem konvencije i BiH a se uključila u sustavnu borbu protiv ove vrste kriminala. Svake godine na tržište BiH se ilegalnim putem uvoze lažni lijekovi. To se prije svega odnosi na lijekove za potenciju poput Viagre i Kamagre, za kojim je velika potražnja na crnom tržištu.

Među krivotvorenim lijekovima su najčešće i antibiotici, analgetici, te lijekovi protiv raka, malarije i kolesterola. Uska suradnja agencija u sprečavanju ovog vida kriminala je krucijalna.

Agencija za lijekove svakog dana, ukoliko dođe do registracije određenog lijeka, što znači da je tom lijeku dozvoljena prodaja na našem tržištu, tu informaciju proslijeđuje u našu bazu koja je dostupna svim carinskim ispostavama širom BiH. Ukoliko se određeni lijek koji se uvozi u našu zemlju ne nalazi u samoj bazi, tada mi praktično zaustavljamo uvoz takve robe,pojašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva jer čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne sastojke, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek.

U Agenciji za lijekove BiH ističu kako je otkrivanje krivotvorenih lijekova otežano zbog toga što Agencija ne posjeduje potrebnu analitičku opremu.

Očekujemo nabavku dodatne opreme koja će nam osigurati ispitivanje neidentificiranih, nepoznatih supstanci, koje mogu biti prisutne u takvim vrstama lijekova, krivotvorenih prije svega. Oprema jeste vrijedna oko milijun maraka, ali će osigurati ispitivanje ove vrste preparata koji predstavljaju rizik za našu populaciju, ističe Alija Uzunović, pomoćnik direktora Agencije za lijekove BiH.

Bosna i Hercegovina je početkom prosinca potpisala Medicrime konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda, te je na ovaj način iskazala spremnost da se na organiziran i sustavan način, suprotstavi ovom međunarodnom kriminalu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH još od 2011. godine provodi temeljne aktivnosti u vezi sa pristupanjem ovoj Konvenciji, te je državna radna grupa izradila, a Vijeće ministara BiH u lipnju 2015. godine usvojilo Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju Medicrime konvencije.

Operativnim planom su definirane sve aktivnosti koje je nužno poduzeti s ciljem provedbe konvencije – navode u Ministarstvu.

Operativnim planom je predviđena suradnja državnih institucija i agencija u otkrivanju i sprečavanju trgovine krivotvorenih lijekova kao i nabavka specijalne laboratorijske opreme s ciljem pravovremene detekcije lažnih lijekova.

vecernji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/