U BiH djeluju mormoni, adventisti, Jehovini svjedoci …

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Prema popisu stanovništva, u Bosni i Hercegovini živi 11.000 agnostika, skoro 28.000 ateista i 40.000 pripadnika brojnih vjerskih manjina, ali i sekti.

U popisu ne postoje tačni podaci o tome koliko u BiH ima Jehovinih svjedoka, mormona, adventista, satanista, ali se procjenjuje da u našoj zemlji postoji više od 200 ovakvih zajednica.

Velika imovina

Prema Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, za osnivanje vjerske organizacije potrebno je svega 300 potpisa. U Ministarstvu pravde BiH registrirano je 40 crkava i vjerskih zajednica koje ne pripadaju Islamskoj, pravoslavnoj, katoličkoj i Jevrejskoj zajednici.

Dario Bilandžija iz Jehovinih svjedoka za „Avaz“ ističe da naša zemlja ima kvalitetan zakon o vjerskim zajednicama. Sve koje su registrirane, bez obzira na broj članova, imaju ista prava i obaveze.

Sabor Jehovinih svjedoka u BiH: U svijetu ih ima više od osam miliona

– U BiH ima oko 1.200 Jehovinih svjedoka. U svijetu ih ima više od osam miliona, a mi svoju vjeru propovijedamo u 240 zemalja svijeta. Imamo imovinu u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Bijeljini, Bihaću, Doboju, Zvorniku, Zenici – kazao je Bilandžija.

Društvo za svjesnost Krišne ili popularno pokret Hare Krišna u BiH ima više od 300 sljedbenika. Još nemaju vlastitu imovinu, pa prostore za duhovne aktivnosti unajmljuju.

– Hare Krišna u BiH djeluje odosamdesetih godina prošlog vijeka. Tada su članovi iz Hrvatske došli u Sarajevo i uspostavili prvi Centar za vedske studije. Velika zainteresovanost domaćeg stanovništva za duhovnost, čist način života, smisao ljudskog postojanja i želja za odgovorima na mnoga filozofska pitanja ponukali su članove iz Hrvatske da otvore centar u Sarajevu – kazala je Amala Prema.

Bijele košulje

Mormoni su veliku pažnju na sebe skrenuli prije četiri godine kada je objavljeno da vrbuju omladinu u Banjoj Luci, Sarajevu i Tuzli. U septembru 2012. u Sarajevu je registrirana i prva Mormonska crkva. Mormonske misionare prepoznajemo po bijelim košuljama i obaveznim kravatama i rancima na leđima. Nose i značke s imenima i natpis Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana.

Mormoni u Banjoj Luci: Vrbuju mlade

Adventisti u BiH posljednji su sabor održali prije dvije godine u Banjoj Luci.

Adventistička crkva: Prije dvije godine izabrano novo rukovodstvo

Saborsko bogosluženje bilo je i prilika za svečano osnivanje novog odreda Hrišćanskih izviđača. Izviđačku zakletvu da će voljeti Boga, ljude i prirodu dao je veliki broj djece, ali i odraslih koji na ovaj način žele poslužiti ovoj zajednici.

Satanisti i militantni ateisti

Kada je riječ o sektama, u BiH se uglavnom spominju satanisti, mada ih je veoma malo. Aktivni su na forumima, osnovanim upravo s namjerom okupljanja. Manji broj satanista, prema tvrdnjama na portalima, može se sresti i na festivalima death metal muzike. Jedan od najpoznatijih satanista u BiH je misteriozni Vožd Jovan Pogani, koji na internetu ima desetine hiljada poklonika širom svijeta.

Osim satanista, u RS djeluju i takozvani militantni ateisti.

Prihvatite duhovnog učitelja

– Hoće li neko postati član pokreta Hare Krišna isključivo ovisi o tome koliko duhovnog znanja i duhovnih tehnika za primjenu tog znanja pojedinac želi prihvatiti. Ako osoba istinski želi ozbiljno primjenjivati duhovno znanje iz Bhagavad Gite i drevnih duhovnih spisa, onda prihvata duhovnog učitelja kao svoj uzor i vodiča na tom putu – rekla je Amala Prema.

Autor: G. DAKIĆ / Avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/