TUZLA: Hakeri provalili u sistem i ukrali 280.000 maraka

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/ponudalataiautokozmetike/

Kantonalni sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor za Tomislava Gelića (24), Almira Gasala (20) i Harisa Šanjtu (38) iz Zenice zbog sumnje u računarsku prevaru preko koje su se domogli više od 280.000 maraka.

Ovaj trio uhapšen je 6. februara, nakon opsežne istrage, a na teret im se stavlja da su neovlašteno upali u računarski sistem jedne firme iz Gračanice i preko aplikacije za elektronske transakcije novac preduzeća prebacili na svoje račune.

Nakon provale u sistem, napravili su 26 transakcija na svoje račune u nekoliko banaka, a do razotkrivanja uspjeli su podići oko 224.000 KM.

Oko 60.000 maraka uspjela je da spasi firma, kojoj je na zahtjev vlasnika banka blokirala sredstva.

Kada je događaj prijavljen, tužioci ovog tužilaštva i policijski istražitelji iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona obavili su niz istražnih radnji i provjera kako bi bili identifikovani prevaranti i utvrđeni načini izvršenja.

“Po nalogu Tužilaštva i na osnovu naredbe Opštinskog suda u Zenici, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su od 6. februara izvršili pretrese objekata i automobila na većem broju lokacija u Zenici koje su koristili osumnjičeni i privremeno oduzeli određene predmete za koje se sumnja da su korišteni ili potiču iz izvršenja krivičnih djela”, saopćeno je iz Tužilaštva tuzlanskog kantona.

Dodali su kako su pripadnici MUP-a TK izvršili kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pomenute predali u nadležnost Tužilaštva.

“Postupajući tužilac donio je naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Izdate su i naredbe za potrebne istražne radnje koje su u toku, a kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ova krivična djela”, rečeno je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

avaz.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/