Trese se BiH: Tri zemljotresa na području Prozora uznemirila građane

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Najmanje tri osjetna zemljotresa pogodila su u noći sa srijede na četvrtak područje Prozora, a osjetili su se i u većim gradovima Bosne i Hercegovine te na hrvatkom primorju.
Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, prvi zemljotres od 4,5 stepeni zabilježen je oko 00:46 sati sa epicentrom u centralnom dijelu zemlje, tačnije nedaleko od Prozora i to na dubini od pet kilometara. Jačina je bila dovoljno velika da ga osjete budni stanovnici Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Sarajeva, Mostara, Zenice i Splita.

Drugi se desio četiri minute kasnije i njegova jačina je iznosila 4,7 stepen po Richteru. Epicentar se nalazio između Prozora i Jablaničkog jezera na dubini od dva kilometra.

Gotovo isto područje, samo nekoliko kilometara zapadnije, osam minuta kasnije pogodio je treći zemljotres jačine 4,3 stepeni na dubini od oko 10 kilometara, javlja EMSC.

Sva tri podrhtavanja desila su se u okviru četvrtog stepena Merkalijeve skale intenziteta. Četvrti stepen označava zemljotrese koji mogu probuditi pojedine osobe, koji mogu zastresti parkirani automobil ili uzrokovati pucketanje zidova i zveket tanjira.

klix.ba/Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/