Trenerica ŽNK Iskra Elma Basara na konferenciji o osnaživanju žena kroz fudbal

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U utorak, 13.10.2015. godine u Sarajevu održana je konferencija o osnaživanju žena kroz fudbal pod nazivom Football. And Everything They Wish For u organizaciji Agencije za komunikacije EBBE COMMS i FARE Networka.

Na konferenciji, koja je ujedno jedan od događaja u svijetu koji se održavaju u sklopu Fare Action Weeks 2015 govorilo se o problemima i pitanjima s kojima se žene u fudbalu susreću, od onih institucionalnih, finansijskih, do drugih socioloških pitanja.

Nakon obraćanja direktora FARE Networka Piare Powara koji je kazao da je ženski fudbal najbrže rastući sport na svijetu i da je vrlo pohvalno da se na pomenutoj konferenciji pokazao veliki interes za ovu temu kada je u pitanju BiH, obratili su se i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, te ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

Hennessey je govorila o spolnoj ravnopravnosti u sportu i aktivnostima Vijeća Evrope na tim pitanjima, dok je ministar Rešidat iskazao svoju podršku ženskom fudbalu u BiH i ukazao na institucionalne nedostatke kada je u pitanju izdvajanje budžetskog novca za sport i kulturu.

U okviru interaktivnih panela, aktivistikinja Fondacije CURE Marija Vuletić s prisutnima je podijelila svoju dirljivu priču o tome koliko je malo truda potrebno da se podrže žene u fudbalu i ukazala na niz predrasuda i stereotipa s kojima se fudbalerke susreću.

Na drugom interaktivnom panelu učesnici su mogli čuti iskustva i priče selektorke ženske fudbalske A reprezentacije BiH Samire Hurem, trenerice fudbalskog kluba ISKRA iz Bugojna Elme Basare, reprezentativki Hrvatske i Crne Gore Doris Bačić i Jasne Đoković, te direktorice UEFA Lige prvaka u BiH Kristine Šešlije. Ovaj panel koji je moderirala suosnivačica Fondacije za socio-ekonomski razvoj žena i mladih 787, Dijana Duvnjak, pokrenuo je dugu diskusiju svih pristunih, među kojima su bili i direktor FK Sarajeva Dino Selimović, prof. dr. Midhat Mekić, predstavnice organizacije Budućnost sporta, Aida Feraget i Alma Ferhatbegović, i dr.

trafika.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/