TREĆI DAN TEATARSKOG FESTIVALA BiH FEDRA

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U okviru trećeg dana Teatarskog festivala BiH FEDRA, gledatelji su imali priliku gledati dvije predstave. 

U 20:30 časova, Pozorište mladih Tuzla i Srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla se predstavilo sa predstavom „HOĆU KUĆI“. Režiju potpisuje bugojanskoj publici poznato lice – Adnan Mujkić, koji je ove godine, slušajući intimne potrebe i probleme mladih ljudi, odlučio obnoviti predstavu napisanu po tekstu Ljudmile Razumovske. Prvi put odigrana 2017., a obnovljena 2023., predstava „Hoću kući“, istražuje i iskazuje aktualne probleme o masovnom pojavljivanju beskućnika na ulicama Tuzle i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Uslovi u kojima oni preživljavaju, iskorištavanje djece i mladih objašnjava specifičnost predstave. Specifičnost također leži i u rediteljskom i glumačkom cilju da posjetioci aktivno emotivno učestvuju u predstavi, i lakše se povežu sa glumcima na sceni. Predstava „Hoću kući“ dosljedno prikazuje stvarne živote onih kojima smo svakodnevno okruženi, a čije su biografije nastale kroz upoznavanje stvarnih životnih priča djece s ulica Tuzle i okoline. „Šta možemo učiniti?“, zapitala se grupa mladih ljudi iz Tuzle, i bugojansku publiku umjetničkim i teatarskim jezikom inspirisala da se zapitaju isto. U predstavi igraju Kemal Fazlić, Amila Šećerbegović, Amila Beširović, Mirza Mujagić, Tarik Kačapor, Dalal Dea Stolica, Adi Atlić, Mateo Marijanović, Vedad Naimkadić, Zerina Mujkić, Amar Mujkić, Sara Miščević i Emina Morankić. Mujkić i ove godine, kroz dramski odgoj,  inspirira mlade Tuzle da se bave društveno-aktivnim temama. 

Moderator okruglog stola Festivala Strajo Krsmanović ovaj dan završava aktivnom diskusijom o predstavi u kojem je bugojanska publika imala priliku uživati.

U nedjelju, 16.07., gledatelji će sa početkom u 11 časova imati priliku pogledati prvu predstavu na FEDRICI, “Patuljak tajnog imena” Dječijeg pozorišta “Eko-Art” Bugojno. U 19 i 20:30 časova, odigrat će se još dvije predstave u takmičarskom dijelu Festivala, “Smrt je moja ljubav” eMTeeM Mostar u 19, a onda će moći utonuti u “Ženske snove” Kazališta mladih “Korifej”. 

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/