Treba li zamijeniti četkicu za zube nakon što ste bili bolesni

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Budite pažljivi s tubom paste za zube posebno ako je dijelite s drugim ukućanima

Nakon što ste bili bolesni, uvijek je najbolje očistiti svoj dom. Promijenite posteljinu, operite odjeću i obrišite površine.

Dug život

Ovo može da vam pruži ne samo mir, već uništavanje zaostalih klica. Ali, da li to znači da treba zamijeniti i četkicu za zube? Kratak odgovor je – da. Opća preporuka je zamijeniti četkicu za zube nakon što ste bili bolesni.

Klice mogu živjeti na četkici za zube između 24 sata i nekoliko sedmica, u zavisnosti od specifične vrste bolesti ili bakterije, prema Stomatološkom koledžu Džordžije na Univerzitetu Augusta, piše HuffPost. 

– Možete koristiti istu četkicu za zube dok ste bolesni, ali je promijenite kada ozdravite. Međutim, budite pažljivi s tubom paste za zube, posebno ako je dijelite s drugim ukućanima. Možda bi najbolje bilo korisiti svoju pastu za zube kako biste izbjegli da klice pređu s četkice za zube u tubu paste – objašnjava dr. Loren Beker (Lauren Becker), opći i kozmetički stomatolog.

Većina bakterija koje žive na vašoj četkici za zube umire u prisustvu kiseonika.

Prijedlog stomatologa

– Kada se vaša četkica za zube osuši, većina bakterija je iskorijenjena. Ako četkicu za zube pokrijete poklopcem, broj bakterija u njoj može biti veći nego da je ostavljena na otvorenom – rekao je dr. Harvi Karp (Harvey), prenosu HuffPost.

Američko stomatološko udruženje predlaže zamjenu četkica za zube svaka tri mjeseca zbog istrošenih vlakana i nagomilavanja mikroba tokom vremena. Ista ideja važi i za električne četkice za zube.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/