Travničani pred izborom: SDA ili BH blok

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Imena kandidata za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik, koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH, još nisu poznata. Zna se samo da će kandidate imati SDA i BH blok (SDPBiH, Naša stranka i Narod i pravda) te da je HDZBiH odlučio bojkotovati izbore, jer ih smatra nezakonitim.

Podsjetimo, dr. Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika, preminuo je na dan izbora – 15. novembra, a osvojio je najviše glasova i proglašen je izbornim pobjednikom. CIK je odlučio da se održe prijevremeni izbori.

KVALITETNA IMENA

Tahir Lendo, predsjednik OO SDA Travnik, kaže za Oslobođenje da SDA još nije donijela odluku o novom kandidatu. Izvjesno je samo da još aktuelni načelnik Admir Hadžiemrić neće ići u borbu za četvrti mandat.

– SDA je u širokoj, demokratskoj proceduri izbora kandidata. Trenutno je u fazi kandidovanje. Krećemo od najnižeg nivoa – mjesnih odbora do najvišeg nivoa stranke – Izvršnog odbora, koji će donijeti odluku. Očekujemo da ćemo okončati proceduru 25. februara. Dosta kvalitetnih imena je u opticaju, izabraćemo najboljeg kandidata, ističe Lendo.

Aida Terzić, predsjednica OO Naše stranke Travnik, kaže da su tri stranke prepoznale priliku za građane Travnika i da će se potruditi da nađu najkvalitetnijeg kandidata koji bi mogao odgovoriti tom izazovu.

– Svjesni smo da neće biti lako, ali smatramo da je ovo jedini način da se opozicija ujedini. Ime još nije poznato, dodaje Terzić.

Siniša Dukić, predsjednik OO SDP-a Travnik, napominje da će imati respektabilnog kandidata, osobu koja će ponuditi program za naredne četiri godine, koji bi donio progres Travniku.

ODGOVOR HDZ-A

– HDZBiH je imao dobar program i šteta je što odustaje u ovom trenutku. Legitimno je od njih što su odlučili da neće izaći na izbore, ali nije njihov poziv svim Hrvatima da bojkotuju izbore, jer nisu svi Hrvati birači HDZ-a, poručuje Dukić.

Haris Kaniža, predsjednik OO NiP-a Travnik, govori da je ovo prvi put u povijesti travničkih izbora da neke stranke idu sa zajedničkim kandidatom, da slijede put Sarajeva i Mostara te da se nada da će nakon Travnika zajedničko djelovanje prenijeti na cijeli Srednjobosanski kanton. Dodaje da će u narednim danima razgovarati s rukovodstvom SBB-a, DF-a i SBiH o eventualnom priključivanju.

Podsjećamo, u odluci OO HDZ-a BiH Travnik, koju je potpisao predsjednik Bojan Domić, piše da je bojkot “svojevrstan odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve ono što se događalo na izborni dan i na poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika”.

Oslobodjenje.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/