TIFBU REFLEKTOR Tijani Jovanović za monodramu „Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?“

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Hladni dani novembra, decembra i januara u Bugojnu su ugrijani TIFBU festivalom. Riječ je o festivalu koji traje tri mjeseca, festivalu malih pozorišnih formi, mjestu dobrog druženja, kritike, ljubavi i teatra. Na ovom festivalu ne postoji stručni žiri, već publika, koja na kraju svake odgledane predstave, ocijenjuje predstave od 1 do 5.

Pod sloganom: „Neka nas, u pozorištu.“ Teatarski internacionalni festival Bugojno 2016. završava svoje tromjesečno teatarsko putovanje. Na TIFBU sceni publika je uživala u različitim teatarskim žanrovima. Festival je počeo sa predstavom „LIFE“, te najavio živost i životnost ovogodišnjeg programa, a završio je sa predstavom „Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?“, pa ga je publika i pustila da prođe, do sljedećeg viđenja u novembru ove godine.

Festival TIFBU, ove godine je postao sabirno mjesto za mlade glumce, studente akademija, mjesto najiskrenije publike i ljudi koji su zaljubljeni u teatarsku umjetnost.

Ove godine publika je predstave Teatra Fedra Bugojno „Đavolja posla“ i Tijane Jovanović „Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?“, ocijenila čistom peticom (5), ali  GRAN PRIX festivala, jedinstveni TIFBU REFLEKTOR ide u ruke mlade glumice Tijane Jovanović, za njenu monodramu „Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?

A pored ove dvije predstave na TIFBUu 2016. smo gledali:  „LIFE“, Banjalučkog studentskog pozorišta (sa prosječnom ocjenom publike 4,42), zatim monodrame „Bosanac na odmoru“, Rijada Gvozdena (4,64), „Koktel“ Marka Nedeljkovića (4,65) i „KO JE TO?“ Marka Vukosava (4,49), kao i „'Ajmo na Fuka“, Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog Pozorišta Mostar (4,55),  „GRANICE“ DIS-Pozorišta mladih (4,05), „Čehovljeve pripovetke“ Akademije umetnosti Novi Sad (4,40), „Fatima, nevjesta od boli“, MTM Mostar (4,56),  „PENDREKMEN“ Kazališta BESA sa Visa (4,57), „Portret maligne ćelije“, AP „Branislav Nušić“ Šid (4,83), a bez prilike za ocijenjivanje su bili prošlogodišnji dobitnici TIFBU REFLEKTORA studenti Akademije umetnosti u Banjoj Luci ovaj put sa predstavom „Umjetnost Imitacija“, kao i jedan od najboljih Stand up komičara Balkana, Pedja Bajović sa predstavom „S NOGU“.

Da ovogodišnji slogan „Neka nas, u pozorištu“, ima smisla, pokazali su nam Bugojanci, za sve predstave na TIFBU festivalu, tražila se karta više.

– Koliko mi znamo ovo je po trajanju i konstrukciji  jedinstven festival u Bosni i Hercegovini. Mi putem ovog Festivala malih formi imamo cilj da pružimo našoj publici konstanatan dah teatra, da budemo faktor razvoja regionalne teatarske scene, da damo priliku mladim glumcima i studentima da dođu do publike i pokažu sve što znaju i nađu svoje mjesto na teatarskoj sceni. I ono što danas znamo je da ovo što radimo je zaista vrijedno našeg truda i rada i svi smo na kraju pobjednici, pa zbog svega toga: „Neka nas, u pozorištu.“ –  ističe direktor festivala Amel Ugarak.

TIFBU festival svoj zvanični kraj ima u utorak, 31.01. kada će nas naša sugrađanka, putnik-namjernik, i fotograf Sanja Krnjajić, od 19 sati povesti kroz svoj foto-putopis u ŠRI LANKU – ZEMLJU OSMIJEHA.

Neka nas, u pozorištu.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/