Teskeredžić o džambo-plakatu u Vrbanji: Zar mi, koji smo izgubili naše najdraže, mi, stradalnici, trebamo ovo gledati

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

– Ovo je sramno. Čista provokacija, ma ne znam ni kako bih nazvao sve ovo – rekao je ovo za Avaz.ba Mirsad Teskeredžić, predsjednik “Porodica stradalih Vrbanja 1993.” povodom džambo-plakata koji je osvanuo u bugojanskom naselju Vrbanja.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u julu 1993. godine ubili su i masakrirali 45 bošnjačkih civila, uglavnom žena i muškaraca, starosti od 19 do 82 godine, a jutros je tu osvanuo džambo-plakat s pozivom na obilježavanje 25. godišnjice HVO 8. aprila u Mostaru.

Teskeredžić je rekao da su ga kontaktirale porodice žrtava koje su potresene zbog ovog plakata koji stoji na mjestu gdje su izvršeni zločini, gdje su ubijeni njihovi najmiliji.

– Nemoćan sam. Zar se ovo dešava u državi koju smo odbranili? Zar mi, koji smo izgubili naše najdraže, mi, stradalnici, trebamo dovo gledati? Kontaktirao sam načelnika da vidim možemo li šta uraditi, bar da se ukloni ovaj sramni plakat, nije mi se javio. Nastavit ću sa pokušajima da bilo šta uradim jer ne mogu sjediti skrštenih ruku i gledati ovu sramotu – rekao je Teskeredžić.

Na plakatu iza kojeg stoji UG Hrvatski narodni sabor (HNS), što je i navedeno, upućen je poziv na svečanu akademiju u dvoranu Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru s početkom u 12 sati. Plakat je postavljen neposredno uz spomen-obilježje žrtvama u Vrbanji, odnosno na mjestu gdje je bila masovna grobnica.

Pripadnici HVO-a ubili su jula 1993. godine u Vrbanji kod Bugojna 45 bošnjačkih civila, uglavnom žena i muškaraca, starosti od 19 do 82 godine, a zločini nad Bošnjacima počinjeni su i u naseljima Vrpeč, Crniče, Donjići i Čaušlije. Od 17. do 28. jula u ovim naseljima ubijena su 54 bošnjačka civila.

U logoru koji su jedinice HVO-a formirale u prostorijama motela Akvarijum prisilno je bilo zatvoreno još 46 osoba. Porodice ubijenih već dvadeset godina muči to što za zločin u Vrbanji nisu odgovarali glavni krivci i njihovi nalogodavci. Kod spomen-obilježja u Vrbanji svake godine u julu bude položeno cvijeće i proučena Fatiha pred duše svih ubijenih.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/