TEMPERATURNI REKORD: Januar 2016. najtopliji ikada zabilježen

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Ovogodišnji januar je najtopliji prvi mjesec godine zabilježen na planeti od početka mjerenja temperature krajem XIX. vijeka, objavila je Američka okeanska i atmosferska agencija (NOAA).

Prosječna temperatura površine okeana i kopna u svijetu bila je 1,04 stepena Celzija viša od prosječne temperature u XX. vijeku, čime je ovogodišnji januar postao najtopliji prvi mjesec od 1880. godine, nadmašivši prethodni rekord iz 2007. godine za 0,16 stepeni Celzija, precizira NOAA.

Godina 2015. je u cjelini već bila daleko najtoplija ikad zabilježena, objavila je agencija prošlog mjeseca.

Prema prognozi meteorologa u Bosni i Hercegovini jutros je registrovano oblačno vrijeme. Slaba kiša pada na jugu Hercegovine i sjeveroistoku Bosne.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica 2 stepena, Bugojno 4, Bihać, Drvar, Jajce i Zenica 5, Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 6, Goražde, Gradačac i Tuzla 7, Bijeljina, Doboj i Zvornik 8, Kupres, Sokolac i Srebrenica 10, Ivan-sedlo 11, Livno i Sarajevo 13, Mostar i Stolac 16, Neum 18 i Trebinje 20 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 3 hPa je manji od normalnog i opada.

Danas će naoblačenje s juga u Bosni i Hercegovini usloviti kišu. Vjetar slab, većinom južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim područjima zemlje vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 8 i 15 stepeni, na jugu od 15 do 21 stepen.

U Sarajevu će preovlađivati oblačno vrijeme. Sredinom dana se očekuje kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Nestabilno i povremeno tmurno vrijeme praćeno povećanom naoblakom, padavinama i natprosječnim temperaturama, kod hroničnih bolesnika danas će uzrokovati jačanje tegoba.

U Hercegovini i na zapadu opća slika će bti lošija veći dio dana, sa približavanjem noći će se pogoršati u cijeloj zemlji, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.
Autor: J.K.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/