Telekom operaterima 14 dana za izjašnjenje o smanjenju cijena telekom usluga

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Regulatorna agencija za komunikacije BiH i predstavnici tri telekoma u BiH održali su sastanak u vezi s provedbom zahtjeva državnog Zastupničkog doma o smanjenju cijena mobilne telefonije.

Inicijativu je podnio dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić. Prema pisanju nekih medija, smanjenje cijena usluga, vodilo bi padu vrijednosti telekoma.

Predstavnici BH Telecoma, MTEL-a i HT Eroneta nisu željeli komentirati rezultate prvog sastanka u RAK-u. Iz Agencije tek saopćenje da je, na osnovu zahtjeva Zastupničkog doma, pokrenut proces definiranja kratkoročnih mjera.

Koje imaju za cilj poboljšanja uvjeta za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije. Telekom operateri su obavezni u roku od 14 dana izjasniti se o predloženom nacrtu mjera”, navode iz RAK BiH.

Nezvanično, RAK je predložio nekoliko mjera. To su sniženje pretplate, povećanje bonusa u mjesečnoj pretplati, uvođenje dodatnih tarifnih opcija, kao i izjednačavanje cijena poziva unutar vlastite, te prema drugim mrežama. Cijene su u nekim segmentima duplo veće nego u okruženju, ističe inicijator.

Očekujemo od RAK-a da štiti interese građana i potrošača, a ne mobilnih operatera koji uzimaju pare iz đepova građana na neosnovan način. Ako mogu u susjedstvu po ovakvim cijenama ostvarivati profit, onda ovi naši imaju ekstra profit koji na način koji ne bi trebao biti na štetu građana”, istakao je Mladen Bosić, dopredsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH.

Mobilni operateri su moćni jer raspolažu s mnogo novca, kaže Bosić.

Vjerujem da će se stvoriti dovoljan pritisak građana, da se cijene usklade s realnim i da prestane pljačka”, dodao je Bosić.

No, priča ima i drugu stranu medalje. Telekomi u tim uslovima poslovanje strahuju od drastičnog smanjenja prihoda, do poslovanja s gubitkom i otpuštanja zaposlenih. Navodi se i da je indikativno što inicijativa dolazi u vrijeme kada Vlada Federacije najavljuje mogućnost privatizacije dijela vlasništva. Tako bi smanjivanje vrijednosti kompanije išlo u korist kupcima. Prijedloge RAK-a, navode mediji, predstavnici telekoma unaprijed su ocijenili neprihvatljivim, te da cijena telefoniranja i slanja poruka nije najskuplja u BiH, nego graniči s regijom.

TV1.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/