Svjetski uspjeh: Kompanija ATT d.o.o. kupila fabriku u Njemačkoj

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Kompanija ATT d.o.o. iz Gornjeg Vakufa 2023. godinu završila je sa velikim proširenjem kapaciteta a 2024. započela s novim zapošljavanjima i još većim ambicijama.

Firma specijalizirana za mašinsku obradu metala napravila je značajan korak naprijed realizujući jednu od najvećih investicija u svojoj historiji a to je kupovina fabrike obrade metala u Njemačkoj.

– Nakon što smo pošlu godinu proširili kapacitete za oko 30 posto, i u ovu godinu smo ušli s velikim ambicijama. Otvorila nam se prilika i mogućnost kupovine fabrike koja se bavi istim odnosno sličnim poslovima. S vlasnicima smo postigli dogovor i u maju će biti izvršen transfer kompletne opreme u Gornji Vakuf – kazao je za BiznisInfo.ba direktor firme ATT d.o.o. Adnan Telalović.

Kompletna proizvodnja tako će iz Njemačke biti premještena u poslovnu zonu Batuški lug i to u novu, modernu fabriku koja je trenutno u izgradnji.

– U toku je izgradnja novog pogona u koji će biti smještena oprema. Mi trenutno imamo blizu 7.000 kvadratnih metara površine pod krovom a s novom investicijom ova površina povećat će se na 9.000 kvadratnih metara. Ovaj potez omogućit će nam da započnemo proizvodnju dijelova za jednu od najvećih svjetskih kompanija u autoindustriji – kazao nam je Telalović.

Završetak izgradnje nove proizvodne hale planiran je za mjesec maj a planirano je da proizvodnja počne u junu 2024. Nova investicija realizovana je u sklop strategije rasta i razvoja kompanija a njena ukupna vrijednost je oko 2,5 miliona KM.

Nova radna mjesta

Ona će svakako značiti i nova radna mjesta u kompaniji koja trenutno upošljava 212 radnika. Oglas za prijem radnika već je objavljen.

– Već na početku godine mi smo zaposlili 17 novih ljudi a planiramo još 30, tako da ćemo do juna imati novih 55 uposlenika – kazao nam je Telalović.

Inače, kompanija ATT d.o.o. specijalizirana je za mainsku obradu metala a radi za različite industrije.

– Prisutni smo u autoindustiji, radimo za velike kompanije, za Schaeffler grupu, za Linde, za Vokswagen, za Continental radimo već dugo… Ali smo prisutni i u svim drugim industrijama, radimo na primjer za Gorenje koji je jedan od naših najvećih kupaca već 20 godina, za njih radimo osovine za veš mašine… Smatramo našim velikim uspjehom što smo uspjeli napraviti tu disperziju – kazao nam je Telalović.

Oko 93 posto proizvodnje iz pogona u Gornjem Vakufu namijenjeno je izvozu. Preostali dio isporučuje se stranim firmama koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Biznisinfo.ba / foto: GornjiVakuf.com

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/