Svi mobiteli doživjet će jednu važnu promjenu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Potrošačima u EU-u morat će biti omogućeno da sami mijenjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i prijenosna računala. Dio je to novih pravila koja su u petak dogovorena u Evropskom parlamentu.

Nova pravila

Trebat će tri i po godine da se pravila o zamjeni baterija počnu primjenjivati od dana stupanja na snagu novog zakona, navodi Evropski parlament.

“Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u vlažnim okruženjima”, izvijestio je zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu Malte Gallée.

Također, iz dogovora su isključeni uređaji koji bi mogli predstavljati sigurnosne probleme prilikom zamjene baterija te profesionalni medicinski uređaji.

Sekretar EU-a za industriju Thierry Breton naglasio je da su baterije od centralne važnosti za elektromobilnost. Predviđajući da će se potražnja povećati više od deset puta do 2030.

Nova pravila također uključuju minimalne ciljeve prikupljanja za različite vrste baterija. Osim toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litija i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada morat će se ponovno koristiti u novim baterijama.

Dogovorena pravila pokrivat će cijeli životni ciklus baterije. Od dizajna do kraja životnog vijeka i primjenjivati ​​na sve vrste baterija koje se prodaju u EU. Prijenosne , SLI (napajanje za pokretanje, osvjetljenje ili paljenje vozila), svjetlo baterije za prijevozna sredstva (LMT) (osiguravaju snagu za vuču vozila na kotačima kao što su električni skuteri i bicikli), baterije za električna vozila (EV) i industrijske baterije.

Baterije će se lakše vaditi i mijenjati, potrošači bolje informirani

Radi boljeg informiranja potrošača, one će nositi naljepnice i QR kodove s informacijama vezanim uz njihov kapacitet, performanse, trajnost, hemijski sastav. Kao i simbol “odvojenog prikupljanja”. LMT, industrijske s kapacitetom iznad 2 kWh i EV baterije također će morati imati “digitalni baterijski pasoš”. Uključujući informacije o modelu kao i podatke specifične za pojedinačnu bateriju i njenu upotrebu.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/