Svečano otvoreno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale, Bugojno, 14.09. – 18.09.2015.

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Danas, 14.09.2015.godine, u Pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra sa početkom u 16:00 sati je svečano otvoreno VIII  Bugojansko lutkarsko bijenale.

Posjetiocima su se obratili načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, koji je naglasio da mu izrazito zadovoljstvo predstavlja što je i ove godine dio ovog projekta, te da održavanje Bijenala nikad ne bi smjelo biti upitno, ističući važnost ovakvog kulturnog događaja kako za Bugojno, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Kulturno sportskog centra i Susreta, Vahid Duraković je u svom obraćanju također izrazio veliko zadovoljstvo zbog održavanja Bijenala, te se zahvalio, pored Općine Bugojno i Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB ,kao i Fondaciji za muzičke, scenske i  likovne umjetnosti,  bez čije pomoći ovo Bijenale ne bi bilo moguće realizovati.

Durakovićeva poruka ovogodišnjeg Bijenala jeste ta da će, u ovom bolnom i surovom svijetu, uz ovakve manifestacije djeca zasigurno imati sretnije odrastanje i da će postati bolji ljudi nego što smo mi danas, te da je borba za bolji i ljepši svijet vječna.

U 16:10 u Pozorišnoj dvorani, gledaocima se predstavilo Pozorište lutaka Mostar sa predstavom „Ledeno srce“ Wilhelma Hauffa, a u režiji Todora Valova.

Igrali su: Igor Vidačković, Nedžad Maksumić, Serđo Radoš, Diana Ondelj Maksumić i Nermina Denjo. Po završetku predstave, u Maloj sali KSC-a Bugojno, sa početkom u 17:10 minuta je održan Okrugli sto.
U 18:00 sati, u Umjetničkoj galeriji KSC-a Bugojno je otvorena izložba slika „23 umjetnika za ljekare svijeta“ Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, koju će posjetioci moći pogledati tokom predstojećih sedam dana.

Riječ je o djelima doniranim od humanitarne organizacije Ljekari svijeta, koja se od 1996.godine nalaze u fundusu Umjetničke galerije.

Drugi dan Bijenala će početi u 11:00 sati u Osnovnoj školi Drvetine, čiji će učenici uživati uz „Raspjevani knjigometar“ Šime Ešića i Harisa Abdagića.
Također, Ešić, Abdagić i „Raspjevani knjigometar“  od  14:00 sati borave u Osnovnoj školi Bristovi.

Od 16:00 sati, u Pozorišnoj dvorani, posjetioci će moći uživati u predstavi „Veli Jože“ Vladimira Nazora, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

U 17:00 sati će biti održan Okrugli sto, u Maloj Sali KSC-a.

Od 18:00 i 20:00 sati, u Maloj sali KSC-a, posjetiocima će se predstaviti Umjetnička akademija Osijek

„Duga“.

 

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/