Svečana Akademija Naroda i Pravde: Moramo vratiti vjeruju ljudima da su promjene nabolje moguće

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Večeras je u Travniku održana svečana Akademija Naroda i Pravde povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jednog od najznačajnijih praznika naše domovine.

Svečanim akademijama povodom dva značajna datuma bosanskohercegovačke historije, Dana nezavisnosti 1. marta i Dana državnosti 25. novembra, Narod i Pravda nastoji ukazati na prijelomne događaje bosanskohercegovačke historije koji su nam iznjedrili nezavisnu, suverenu i samostalnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Održavanjem svečanih akademija u raznim gradovima, od Sarajeva, Mostara, Zenice i Travnika, u Narodu i Pravdi nastoje pokazati kako su pojmovi državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine jednako bitni na svakom pedlju domovine. Nakon intoniranja himne, prisutne je pozdravio i Dan nezavisnosti svim građanima BiH čestitao Tarik Šečić u ime Naroda i Pravde Travnik.

Historičar dr. Amir Kliko u svom izlaganju na svečanoj Akademiji podsjetio je na historijski razvoj i put koji je prošla Bosna i Hercegovina sa posebnim osvrtom na kraj 19. i 20. stoljeće. Svojatanja i nasrtaji susjeda, teška iskušenja za opstojnost države, dva svjetska rata i agresija na Bosnu i Hercegovinu predstavljaju samo neke važne odrednice puta ka nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

„Možemo zaključiti da je prvi dio referendumskog pitanja u svom najznačajnijem dijelu ostvaren. Bosna i Hercegovina je danas nezavisna država u svojim prijeratnim granicama. Drugi dio referendumskog pitanja, nažalost, ostao je neostvaren. Nema ravnopravnosti bosanskohercegovačkih naroda na svakom dijelu njihove domovine Bosne i Hercegovine. Borba za ravnopravnost još traje i od te se bitke ne smije odustati do konačne pobjede. Za nezavisnost smo bili primoorani da se borimo oružjem i u tome smo bili uspješni. Za ravnopravnost bosanskohercegovačkih naroda moramo se boriti politički. To nam u proteklim godinama nakon rata nije uspjelo. Ravnopravnost svih bosanskohercegovačkih naroda u ratu ostvarena je samo na teritoriji koju je kontrolirala Armija Republike Bosne i Hercegovine. Naš budući zadatak, kao bosanskohercegovačkih patriota, jeste da sačuvamo ravnopravnost svih naroda na tom dijelu teritorije, ali i da je ostvarimo na onim dijelovima Bosne i Hercegovine gdje ona ne postoji od 1992. godine. Svaki Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Albanac ili bilo koji državljanin Bosne i Hercegovine mora biti ravnopravan sa svim ostalim državljanima na svakom njenom pedlju. Na tom putu ne smijemo pokleknuti. Ako mi to ne ostvarimo, ostvarit će generacije nakon nas. Dokaz tome imamo u našoj prošlosti. Dvadeseto stoljeće započeli smo stidljivom i bojažljivom političkom borbom za autonomiju Bosne i Hercegovine u sastavu drugih država, a završili smo ga herojskim odbrambeno-oslobodilačkim ratom koji smo vodili za njenu nezavisnost i uspješno ga završili. Iako naša političko-bezbjednosna situacija sada izgleda veoma teško i složeno, podsjetite se kako je izgledala 1992, 1939, 1929. i 1919. godine, pa ćete vidjeti da smo mnogo uspjeli za to jedno stoljeće. Najvažnije smo ostvarili. Nemojmo odustati kada smo bitku za Bosnu i Hercegovinu – suverenu državu ravnopravnih naroda i građana – doveli do njenog završetka. Ako je mi nismo u stanju pobjedonosno završiti, pripremajmo i obrazujmo nove generacije bosanskohercegovačkih patriota koji će to moći i znati politički i diplomatski ostvariti“, kazao je u svom izlaganju dr. Amir Kliko.
Haris Kaniža, predsjednik Povjereništva Naroda i Pravde Srednjobosanskog kantona (SBK) i kandidat za načelnika Općine Travnik u svom je obraćanju istakao kako mu je posebna čast što Narod i Pravda Dan nezavisnosti obilježava u Travniku, vezirskom gradu i nekadašnjoj prijestolnici naše zemlje, ali je bio i mjesto u kojem je organiziran otpor agresiji.

„Mnogi narodi postoje hiljadama godina, a nemaju svoju državu. Mi imamo državu i to je najznačajnije polazište jer svi znamo kako smo je stekli i sačuvali. Platili smo visoku cijenu, preživjeli smo genocid, etničko čišćenje, urbicid, agresiju, neki od nas su dali svoje dijelove tijela, drugi su dali živote. Nakon svega toga, nadali smo se da će biti više pravde za borce, radnike, invalide, da će biti mnogo manje siromaštva, korupcije, nepotizma, nepravde, štela i štimanja, i drugih anomalija. Očekivali smo više reda, rada, bolje zarade, bolji sistem sa više jednakosti i ravnopravnosti, očekivali smo da se radnik bolje plati, borac bolje nagradi, poljoprivrednik bolje podstiče. Očekivali smo da ćemo imati jednake šanse. Ta nadanja i očekivanja, nažalost, još nismo dočekali. Ali evo, ovakvim skupovima i u ovim danima trebamo se svi podsjetiti da je važno da zajedno radimo da se ona ostvare. Narod i Pravda je i osnovana sa tim ciljem i danas podsjećam i sebe i vas da nastavimo i ustrajemo na tom putu“, kazao je Kaniža.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković na svečanoj Akademiji kazao je kako je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prošlo 25 godina koji je donio kakav-takav mir.

„Dug je period 25 godina, jedna četvrtina vijeka. Taj period vidim kao drugo poluvrijeme u kojem je propušteno da se naprave dodatni iskoraci. U prvom poluvremenu, tokom ratnih godina, vodili su nas najbolji među nama, naši komandanti Armije, jedinica, četa, i očuvali smo državu. U ovom drugom poluvremenu nisu nas vodili najbolji među nama i, nažalost, imamo takvu situaciju da nam se svake godine iseljava jedan grad veličine Travnika. Sutra nam se, dan poslije Dana nezavisnosti, dešava jedan težak i simboličan gest. Dok je vakcinacija počela i u trećim zemljama svijeta, nama sutra u Sarajevo dolazi Aleksandar Vučić i donosi 5.000 vakcina i mi ga još dočekujemo i aplaudiramo mu. To je primjer koji pokazuje zašto je ljudima teško shvatiti kolika je država privilegija jer je ovdje napravljen jedan nakaradni sistem koji urušava institucije, ubija nadu, gdje nepravda ljude tjera iz ove zemlje. Ovo je analiza stanja koja nas ne demotivira, ovo su stvari koji nam daju energiju da se borimo svim srcem i energijom. Mi jasno vidimo rješenja za ovo stanje a to je borba protiv korupcije i lopovluka te imenovanje na odgovorne funkcije stručnih osoba. Mi moramo vratiti ljudima vjeru da procesi mogu biti transparentni, pošteni, moramo vratiti ljudima vjeru da se ova zemlja može mijenjati nabolje. Dan nezavisnosti služi nam da se, osvrćući se u prošlost, motiviramo da nastavimo borbu za bolju i pravedniju državu“, kazao je Konaković.

Konaković je kao političke ciljeve Naroda i Pravde naveo rad na donošenju zakona o porijeklu imovine na svim nivoima i podršku bosanskohercegovačkoj dijaspori i povratnicima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

„Danas iz Travnika šaljemo poruku da nikad nećemo pristati na podjelu naše zemlje na tri entiteta ili tri dijela ili na bilo kakav secesionizam. Mi možemo naći mjeru etničkog i građanskog i to smo već pokazali. Zbog onih koji su dali živote za našu domovinu, čuvat ćemo je, za buduće generacije gradit ćemo je, i ako ikad zatreba ponovo je braniti. Svim građanima od srca čestitam Dan nezavisnosti“, rekao je na kraju Konaković.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/