Sve što niste znali o zdravstvenim markicama, samo maloljetna djeca i borci oslobođeni plaćanja

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Zdravstvene markice odnosno premije koje plaćamo 29 KM svake godine tema su koja izaziva vrlo često bijes kod građana Srednjobosanskog kantona s obzirom da u našem kantonu iznos markice košta 29 KM, a ono što dobijamo je često vrlo nedovoljno.

Dokaz tome su brojne pritužbe građana koji navode kako plaćaju određene nalaze 10 i više maraka, kako plaćaju infuzije po 10,20 i više maraka i još mnogo drugih troškova, to sve utiče na nezadovoljstvo osiguranika koji plaćaju redovno svoje markice, a nakon uvođenja plaćanja markica možemo reći da je kvalitet zdravstva u Bugojnu ali i Srednjobosanskom kantonu ostao isti ili se čak pogoršao, što bi trebalo biti obratno.

Kada su u pitanju kategorije koje su oslobođene učešća u troškovima zdravstvene zaštite, djeci do navršenih 15 godina života, odnosno starijim maloljetnicima do navršenih 18 godina života, markica je besplatno. Još jednoj kategoriji su besplatne markice a to su nezaposleni borci i nezaposleni članovi njihovih porodica, ali, ako ste bili borac a u radnom ste odnosu ili ste u penziji, odnosno ili se bavite samostalnom djetnošću, platit ćete markicu.

Npr. u Tuzlanskom kantonu markica košta 20 KM a nećete vjerovati koliko vrsta lica je oslobođeno plaćanja, od vojnih invalida pa sve do teško oboljelih (možete pogledati u prilogu članka) što nije slučaj u Srednjobosanskom kantonu gdje su oslobođena samo maloljetna djeca i nezaposleni borci i nezaposleni članovi njihovih porodica.

Dakle, bračni par je dužan uplatiti 58 KM plus troškove obrade banke oko 2,5 KM ukoliko ne želi plaćati ogromne cifre ako dođe, ne daj Bože, do zdravstvenih problema.

Ono što većinu građana “boli” jeste usluga koju dobijemo zauzvrat. Sve veći broj je nezadovoljnih zdravstvenim uslugama koje dobijaju kako u Bugojnu tako i u Srednjobosanskom kantonu.

Jako bitno je da napomenemo i podatak koliko Zavod za zdravstveno osiguranje SBK zaradi od prodaje markica. Npr. do 3.2.2020. uplaćena markica na taj dan je bila pod rednim brojem 8050 što iznosi 233 000 KM kada pomnožimo sa 29 KM, a krajnji rok za uplatu markica je 31.3.2020. što je još mnogo vremena da ova cifra bude mnogo, mnogo veća. Još jedan primjer navodimo iz marta prošle godine kada je uplaćena markica krajem mjeseca marta a redni broj je iznosio 12042 što iznosi nevjerovatnih 349 000 KM. Gdje odlazi taj novac, da li je zdravstvo poboljšano, da li su esencijalne liste poboljšane? To ćete najbolje vi odgovoriti dragi čitatelji.

Ono što možda niste znali jeste podatak da su sve kategorije osiguranih osoba oslobođene pokrića dijela troškova zdravstvene zaštite i to u sljedećim slučajevima:

U prilogu pogledajte i ko je oslobođen plaćanja markice u Tuzlanskom kantonu, dakle cijena je 20 KM a puno lica je oslobođeno plaćanja.

U nastavku pogledajte javni poziv za besplatne markice koje obuhvataju nezaposlene borce i nezaposlene članove njihovih porodica

U prilogu je i odgovor Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK na naš upit o oslobađanju troškova zdravstvene zaštite:

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o