Sutra u BiH temperatura ide i do 33 stepena

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Bh. meteorolog Nedim Sladić, u svojoj prognozi za N1 najavljuje prve tridesetice u ovoj godini.

Sladić je za danas najavio da se po visini visinska ciklona nad Egejskim morem popunila, a postepeno sa zapada Evrope osom preko juga Francuske i sjevera Italije jača termobarički greben uz porast geopotencijalne vrijednosti i pritjecaj toplije zračne mase u sjevernom i sjeveroistočnom visinskom strujanju.

Anticiklonalno polje

– U prizemlju stabilnost atmosfere održava anticiklonalno polje u oblasti zapadnog Sredozemlja. U srijedu, 11.05.2022. u Bosni i Hercegovini prognozira se sunčano i sparno vrijeme. Od sredine dana dnevni razvoj male do umjerene kumuloformne (grudvaste naoblake), najprije uz okolno gorje i planine kao posljedica snažnog i nejednakog zagrijavanja podloge u odnosu na okolni zrak, te isparavanja podloge od prethodnih konvektivnih nestabilnosti, dok će u nižim predjelima biti visoke prozirne koprenaste naoblake koja se premješta od sjevera i sjeveroistoka Bosne prema jugu. Vjetar slab varijabilnog smjera. U Bosni većinom preovladava sjeverni i sjeverozapadni, a na jugu Hercegovine jugozapadni smjer. Jutarnja temperatura od 10 do 15, na jugu do 18, a dnevna većinom od 24 do 28, na sjeveru Bosne (okolina Banja Luke) i jugu Hercegovine (Mostarska dolina) i do 30 stepeni Celzijusa – rekao je Sladić.

Za sutra, Sladić je najavio da po visini daljnje jačanje termobaričkog grebena uz priliv vrele zračne mase porijeklom sa sjevera Afrike. 

– U prizemlju anticiklonalno polje s centrom nad obalama Sicilije. Frontalni poremećaji se glavninom zadržavaju sjevernije i zapadnije od naše zemlje – rekao je.

U četvrtak, 12.05.2022. u Bosni i Hercegovini preovladavat će sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme uz prisutnost visoke prozirne koprenaste naoblake, a u okolnom gorju od sredine dana slab razvoj grudvaste naoblake. Vjetar slab do umjeren, u Bosni i na sjeveru Hercegovine zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a u južnoj Hercegovini jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 26 do 31, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine lokalno do 33 stepena Celzijusovih. 

Vjetar slab do umjeren

Sladić je najavio i prognozu vremena za petak, gdje je naveo da će preovladavati pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme do sredine dana uz prisutnost visoke prozirne koprenaste naoblake. 

Talasanjem oslabljene hladne fronte u sjeverozapadnoj visinskoj struji iz smjera Hrvatske prognozira se manji pritjecaj vlage po visini poslijepodne koji će usloviti umjeren porast oblačnosti, najprije uz okolno gorje gdje prema kraju dana u okolnom gorju sjeverozapadne Bosne postoje uslovi za lokalni kratkotrajni pljusak, rjeđe u centralnom planinskom pojasu. Vjetar slab do umjeren, u Bosni i sjevernoj Hercegovini zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a na njenom jugu jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 20, a dnevna od 27 do 33 stepeni Celzijusovih.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/