Sultan Ahmedova džamija u Bugojnu, snimci iz zraka i unutar džamije (video)

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Sultan Ahmedova džamija izgrađena je 1693. godine i time su udareni temelji današnjem Bugojnu. Tokom ratnih dejstava pogođena je 36 razornim projektilima različitih kalibara. Nakon rata djelimično su sanirane posljedice ratnih šteta, a potpuno renoviranje džamije trebalo bi usljediti u narednom periodu. Danas je Sultan Ahmedova džamija centralna džamija Bugojna.

Uz džamiju je podignut mekteb, prva obrazovna ustanova u gradu, te niz dućana, što je nekadašnje žitište i trg za prodaju stoke preobrazilo u jezgro budućeg grada. Svakako da je snažan poticaj razvoju obrazovanja u Bugojnu, a time i općeg kulturnog napretka dao Ahmed-aga, sin Huseina Bosnali, koji je 1739. godine, oko 150 godina nakon izgradnje džamije, u rodnom mjestu kasabi Bugojno, uz Sultan Ahmedovu džamiju, dao sagraditi mekteb tipa muallimhane. Muallimhana je bila aktivana tokom cijelog Osmanskog perioda, da bi za vrijeme Austro-Ugarske ustupila mjesto medresi koja je početkom 20. vijeka prerasla u mektebi ibtidaijju. Zgrada medrese srušena je 1997. godine.

U vrijeme izgradnje džamije u Bugojnu velikom Osmanskom imperijom vladao je sultan Ahmed-han Drugi, sin sultana Ibrahima. Ahmedhan Drugi, ustoličen je 1102. godine po Hidžri (1690/91. godine). Vladao je četiri godine, a umro je u pedeset i trećoj godini života. Novac koji je kovan za vrijeme ovog sultana po obliku i po izgledu bio je kao i novac kovan za vrijeme sultana Sulejman-hana Drugog, a i prometna vrijednost mu je bila približna. bosanski valija bio Gazi Mehmed-paša Korča, porijeklom iz sela Korče u sarajevskom kadiluku. Bio je bosanski valija od 1104. godine (1692/93. god.) do 1109. godine po Hidžri (1697. god.), a ukopan je u Travniku. Granice Osmanskog carstva u ovom području u to vrijeme intezivno su napadale hrvatske i mletačke vojne jedinice. Jedan napad desio se godinu dana nakon izgradnje džamije Sultan Ahmed-han Drugi. Naime, hrvatske vojskovođe Janković i Vučković i mletački vojskovođa Letrešić s dvanaest hiljada vojnika, napali su iznenada na nahiju Uskoplje, pa su sva sela oko Donjeg Vakufa opljačkali i opustošili. Međutim, pristigao je bosanski valija i uz Božiju pomoć ih je pobijedio. Oko osam hiljada neprijatelja je sabljom sasječeno a navedeni Letrišić je živ uhvaćen. Odsječene glave Jankovića i Vučkovića, zajedno s njihovim zastavama poslane su na Dvor. Vjerovatno je u ovoj navali hrvatskih vojskovođa stradalo i tadašnje naselje Bugojno.

Imam u Sultan Ahmedovoj džamiji je Edin ef. Kukić.

Izvor: Monografija bugojanskih džamija i mesdžida autora mr. hfz. Elvira Duranovića

https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija-pop-up/