SUDBINA PREVARENIH ŽIRANATA U BiH: Ubilo se 35 žiranata, 130.000 otplaćuje tuđe kredite

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

U BiH trenutno oko 130.000 žiranata otplaćuje rate dužnika koji su u trenutku odobrenja kredita već bili prezaduženi, odnosno kreditno nesposobni.

Ovo tvrde u Udruženju za zaštitu žiranata BiH, u kojem naglašavaju da muku sa otplatom tuđih kredita muči oko 200.000 građana.

– Dvije trećine njih praktično je prevareno, jer ih, kad su potpisivali ugovore, banke nisu upoznale sa prezaduženošću dužnika. Sada su ti ljudi u situaciji da strahuju šta će biti sa njihovom imovinom – kaže predsjednik ovog udruženja Jovica Cvjetković.

Prema njegovim riječima, zbog nemogućnosti da otplaćuju kredite onih koji su pare digli i potrošili, u BiH je proteklih godina ruku na sebe diglo oko 35 žiranata.

– Ostali strepe od sudskih presuda, koje uglavnom idu na njihovu štetu. Tako će ove godine, zbog neizmirenja kredita, banke samo na teritoriji Šamca prodati čak 150 kuća i stanova, od čega 70 odsto stambenih jedinica žiranata – kaže Cvjetković.

Analiza pomenutog udruženja pokazuje da svaki od žiranata godišnje u prosjeku otplati oko 2.000 KM tuđeg duga. Podsjećaju da je najveća ekspanzija sumnjvih kredita, koji su uzimani na rok otplate od pet do deset godina, bila u periodu od 2005. do 2008.

– Da bismo bar neke zaštitili od pljenidbe imovine, tražimo da nadležne institucija najpre iscrpe sve mehanizme naplate od dužnika, pa da tek onda idu na imovinu žiranata. U suprotnom, mnogi od nas će načisto propasti, i finansijski i zdravstveno – ističe Cvjetković.

U Udruženju banaka BiH priznaju da se u ranijem periodu dešavalo da je dužniku koji je već imao i po desetak kredita odobren novi, ali da je reč o izuzetno rijetkim slučajevima.

– Žiranti koji smatraju da su prevareni imaju pravo da tuže dužnika i tako naplate sve što su platili za njega. Međutim, ovo pravo malo ko koristi. S druge strane, banke u poslednje vreme sve češće kao garant otplate koriste hipoteke ili polise osiguranja – ističe za “EuroBlic” predsjednik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

slobodna-bosna.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/