Stipendiju za studiranje u Turskoj ove godine dobilo 40 studenata iz Bosne i Hercegovine

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Turski kulturni centar Yunus Emre danas je održao program promocije za studente koji su dobili stipendiju za studiranje u Turskoj od Direkcije za dijasporu Republike Turske (YTB).

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, u izjavi za AA, rekao je da studenti grade “društvene mostove” između Turske i Bosne i Hercegovine.

Ambasador Erginay poželio je uspjeh za sve studente koji su osigurali pravo na studiraju u brojnim gradovima u Turskoj na različitim smjerovima.

Direktor kulturnog centra Yunus Emrea Mehmet Akif Yaman, na promocije u prostorijama Turskog kulturnog centra, poželio je sreću za sve studente i izjavio je da svi studenti nakon studiranje se vrate i budu korisni svojoj zemlji.

Studentica koja je dobila stipendiju da studira medicinu na Univerzitetu Kocaeli, gradu koji je u blizini Istanbula, Merjema Bahtarović (18) izjavila je da je izabrala Tursku zbog bolje mogućnosti za studiranje.

“Jako sam uzbuđena što idem za Tursku”, navela je Bahtarović.

I studentica Edina Hasanbegović (18) također je dobila stipendiju da studira ekološki inženjering na Univerzitetu Anadolu u Eskişehiru, gradu u blizini Ankare. Naglasila je da Turska ima bolje prilike za obrazovanje i da želi da nastavi studiranje turskog jezika.

Ove godine 40 studenata sa područja Bosne i Hercegovine dobili su stipendije da studiraju na različitim smjerovima u Republiki Turskoj. YTB je od 1992. godine do sada stipendirao preko 500 studenata iz Bosne i Hercegovine.

(Anadolu Agency)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/