Šta zapravo znači skraćenica OK

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U svakodnevnoj komunikaciji kratica OK je neizbježna, a nastala je prije 177 godina, te znači “Sve je u redu”.

Raširila se po cijelome svijetu i postala gotovo univerzalna. Termin je prvi put dokazano korišten u pisanju još u prvoj polovici 19. stoljeća. Tada se, 1839. godine, u Boston Morning Postu kratica O.K. se pojavila odštampana i to u obliku u kojem je poznajemo.

Iako se koristila umjesto izraza “all correct”, moda tih godina je bila da se kratice namjerno pišu nepravilno, to jest, onako kako se i čitaju.

Postoji mogućnost da OK dolazi i od skraćenice za “By the Order of the King”, ili “po naređenju kralja”, a neki smatraju čak i da se kratica prvenstveno odnosila na nadimak američkog predsjednika Martina Van Burena, kojeg su zvali Old Kinderhook.

Drugo objašnjenje također dolazi iz područja vojske: prema tom tumačenju OK se pisalo na velikoj tabli kada su se vojnici vraćali sa ratišta što je značilo OK = (0) killed“ (nula ubijenih).

OK je danas uobičajen u cijelome svijetu, a izgovoriti se može i gestom, spajajući kažiprst i palac ruke u krug. Ipak, pri upotrebi tog znaka valja biti pažljiv jer je u nekim zemljama Južne Amerike ta gesta izrazito vulgarna i uvredljiva.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/