Šta sve donosi novi Zakon o PIO: U februaru više novca za 80.700 penzionera

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Nakon četiri godine, penzije u Federaciji BiH, usvajanjem novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, od februara će biti više. Prvo i značajno povećanje osjetit će penzioneri, njih 42.000 koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, i to za 10 posto.

Zaštita ugroženih

Na čekovima će za pet posto više novca biti i za 38.700 penzionera koji su to pravo stekli od 1998. godine do 31. decembra 2007. godine. Za povećanje 80.700 penzionera od idućeg mjeseca dodatno će biti izdvojena 33 miliona KM, tvrdi ministar za rad i socijalna pitanja Federacije BiH Vesko Drljača.

No, ono što je najbitnije, a što je ministar Drljača ustvrdio, jeste da će najugroženije kategorije penzionera biti zaštićene ovim zakonom. Novitet je i da će se penzije usklađivati jednom godišnje shodno rastu BDP-a, što do sada nije bio slučaj, a to je bio i najveći problem postojećeg sistema.

U Zakonu, naime, stoji da će se sve penzije 15. aprila svake godine usklađivati s porastom potrošačkih cijena 50 posto i porastom BDP-a 50 posto, s tim da se, za slučaj da su te brojke ispod 100 posto, neće smanjivati penzije.

Direktor Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Zijad Krnjić potvrdio je da će se od narednog mjeseca početi obračunavati penzije po novom Zakonu o PIO. Uvjeren je i da će Zakon o PIO biti stabilizirajući za Federaciju i da će ispraviti nepravdu, jer neće biti neobjektivno visokih i nerealnih malih penzija, nego u skladu s plaćama i stažom.

– Novi Zakon djelovat će pozitivno na budućnost Federacije u smislu ekonomskog razvoja – naglasio je Krnjić.

Krnjić: Ispraviti nepravdu | Drljača: Dodatna 33 miliona KM
Bodovni način

Naime, novim Zakonom o PIO uveden je bodovni način obračuna visine penzija, zasnovan na visini prosječne plaće u FBiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima. Tako će koeficijent za obračun penzija biti 14 KM.

– Osoba koja je 40 godina imala prosječnu plaću, imat će 40 bodova. To znači da će ta osoba imati penziju 560 KM. S više bodova će ta osoba imati veću penziju, a s manje bodova manju. S tim da treba naglasiti da je donja granica 326 KM – pokazuju prve analize i proračuni.

Rapa: Bitan nam je svaki fening

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera Federacije BiH, kazao je da je za svaku pohvalu što je Federacija BiH, nakon 18 godina, dobila Zakon o PIO, navodeći da je riječ o jednom od najvažnijih zakona. Rapa je uvjeren da će novim zakonom položaj penzionera, kojih u Federaciji ima 410.000, biti znatno popravljen.

– Kamo sreće da smo i ranije donijeli ovakav zakon. Našem penzioneru je bitan svaki fening, sada će penzije onima koji su bili oštećeni do sada biti veće za 10 i pet posto – kaže Rapa.

Bitnim smatraju i to što isplatu penzija garantira budžet Federacije BiH, bez obzira na visinu prikupljenih doprinosa.

Uvjeti penzionisanja

– Donja granica za ostvarivanje penzije će biti 15 godina staža osiguranja uz 65 godina života. Prijevremeno penzionisanje će biti, počevši od 2018., sa 60,5 godina života muškarci i 55,5 žene, te 35,5 staža muškarci, a 30,5 žene, uz povećanje sve četiri brojke za pola godine svake sljedeće godine.

– Udovice će moći koristiti porodičnu penziju sa 50 godina života, s tim da će udovice šehida i poginulih boraca to pravo imati sa 50 godina života, bez obzira na to koliko su godina imale kada su postale udovice. Početna vrijednost boda za 2018. je utvrđena u visini od 14 KM. Vrijednost boda će se svake godine usklađivati s procentom promjene prosječne plaće u FBiH.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/