Šta se dešava s pitkom vodom u Bugojnu: Načelnik tvrdi da pije vodu, nadležni tvrde da voda nije za piće!

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Prije tri dana KJKP ViK Bugojno obavijestio je građane koji se snabdijevaju vodom sa gradskog vodovoda Kruščica da voda nije za piće, kao i da je potrebno do daljnjeg prokuhavati.

Prije dvadesetak godina građani nisu razmišljali da će se u gradu ispod Kalina i Rudine nekad baš istinski kupovati voda. Zabrinuti građani Bugojna s razlogom se pitaju kakvu to vodu piju i koliko je ona, zapravo, štetna za zdravlje.

Zbog takve situacije, većina građana Bugojna prinuđena je kupovati flaširanu vodu . Na lokalitetu ‘Husića vrelo’ u naselju Vesela kod Bugojna, nalazi se izvor vode koji ne sadrži hemijska onečišćenja.

Izvorska voda dolazi iz čistog podzemnog izvora i ističe prema površini. Iz tog razloga ne sadrži većinu onečišćenja koje se tipično nalazi u pitkoj vodi.Štiti zube i kosti Pomoći će i da zubi i kosti ostanu jaki i dobre strukture odnosno gustoće.

Čisti, osvježavajući okus izvorske vode prilično se razlikuje od okusa vodovodne vode. Zbog toga mnogi piju bugojansku vodu , više vode nego obično. A ispijanje dovoljne količine vode je temelj za održavanje dobrog zdravlja.

Međutim, održavanje dobrog zdravlja kako je navedeno postalo je dijelom nemoguće.

Ovaj problem nije tek novonastao, već iz godine u godinu postaje sve izraženiji. 2018. godine, Vršilac dužnosti direktora Vodovod i kanalizacija Bugojno Husref Duraković naveo je da su uzorci vode sa  izvorišta Kruščica uredni kao i da se voda može slobodno piti.

Nakon tri godine od ovih tvrdnji  iz KJP ViK Bugojno 24. 09. 2021. navedeno je da uzorci vode sa izvorišta Krušćica ipak nisu uredni, a vodu nije preporučljivo piti. Zbog mjera sigurnosti građanima se savjetuje da se voda za piće prokuhava do daljnjeg. Face je kontaktirao direktora KJKP ViK Bugojno, Husrefa Durakovića kako bi pojasnio trenutno stanje.

Problem Zavod za javno zdravstvo SBK

“Svaki mjesec redovno vršimo analizu o bakteriološkoj i hemijskoj ispravnosti vode sa tri izvorišta na područja općine Bugojno. Posljednji period bio je sušni period i usljed naglih kiša nivo vode je porastao i došlo je do pojave bakterija koje nisu opasne po zdravlje. Odmah, isti dan pojačana je koncentracija hlora na  izvorištu gdje trenutno imamo zadovoljavajuću  količinu.

Ključni problem je postupak ispitivanja koji vrši Zavod za javno zdravstvo SBK a koji traje čak 10 dana. Mišljenja sam da se taj postupak mora ubrzati kako ne bismo imali situacije kakve imamo sada”, rekao je.

Kako navodi, građane su obavijestili o nastalom problemu isključivo iz predostrožnosti.

“Nažalost dosta građana Bugojna ne koristi vodu za piće iz straha od kancerogenog dejstva pojedinih cijevi. Mislim da će ponovljeni nalaz pokazati da je voda uredu. Iz predostrožnosti smo obavijestili građane. Tada, od sedam uzoraka koji se uzimaju dva su bila uredna što nam nije bilo jasno”, istakao je direktor KJKP ViK Bugojno za Face.

Podrška vlasti izostala

Govoreći o podršci vlasti u rješavanju ovog problema poručio je:

“Izvorište Krušcica je napravljeno početkom 1970.-ih godina, dakle to su stare cijevi, star sistem za hlorisanje.  Obraćali smo se od općinskih do kantonalnih vlasti da riješimo taj problem, međutim nismo naišli na pozitivan odgovor. Uputili smo i prijedlog gotovog projekta vodozahvata gdje je predloženo da se Krušćica u potupnosti zaobiđe. Ipak, sve je ostalo na našim prijedlozima.”

Kako navodi, po hitnom postupku nabavljen je i novi aparat.

“Ono što smo poduzeli je da je po hitnom postupku nabavljen aparat kojim ćemo na tri izvorišta kontrolisati količinu hlora u vodi, a to je jedini razlog zbog kojeg se bakterije mogu pojaviti.”

Sječa šuma utiče na zamućenje izvora

 “U prethodnom periodu smo ukazivali na problem ogromne sječe šuma u području naših izvorišta. To direktno utiče na pojavu zamućenja pojedinih izvora. Kao primjer izdvojio bih da je na području planine Vranice gdje se i nalazi izvorište Krušćica 2013. godine došlo je do prekomjerne sječe suma u sanitarnoj zoni. Od tada dolazi do sve češće pojave zamućenja”, istakao je direktor KJP ViK Bugojno, Husref Duraković.

Voda ipak za piće?

Face je kontaktirao načelnika Općine Bugojno, Hasana Ajkunića u vezi sa ovim problemom a on je istakao da prema njegovom mišljenju problem nije onakav kakvim se čini.

“Vodu za koju ističu da nije za piće ja pijem iz svoje slavine. Mi niti jedan dan nismo bez vode, a ako iko vrši kontrolu i  mikrobiološka ispitivanja vode onda smo to mi”, rekao je.

Govoreći o mogućnosti da on i većina u općinskom vijeću djeluju po pitanju ovog problema, načelnik Hasan Ajkunić je rekao: “Nadležnost je svih nas. Mi ne možemo dozovoliti da se pije voda ako ona nije ispravna. Svi koji navode da nije ispravna mogu im poručiti da imamo institucije koje su mjerodavne za to. Voda nije bila za piće samo na dan kada je izdano saopćenje i to na nekoliko sati, dakle 24. 09. 2021. godine jer je opao pritisak a zatim se samo pojačala količina. Trenutno čekamo novi nalaz  mikrobiološkog ispitivanja vode koji bi trebao stići u nekoliko narednih dana.”

FACE TV

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o