Šta se dešava? Benzinske pumpe ukidaju gorivo Disel 4, nadležni šute

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Kako na bugojanskim pumpama tako i u Srednjobosanskom kantonu pojedine benzinske pumpe su iz prodaje izbacile gorivo dizel D4 poznatije kao jeftiniji dizel, s obzirom da postoji samo dizel D5 koji većina vozača sipa u svoje ljubimce.

Kako portal Bugojno Danas saznaje od vlasnika jedne benzinske pumpe u Bugojnu, inspekcija obilazi sve prodavače naftnih derivata i naređuje da se obustavi prodaja dizela D4 jer se zakonom više ne može prodavati.

Kontaktirali smo već jučer Ministarstvo trgovine Federacije BiH te nakon nekoliko poziva kojm su nas preusmjeravali od jedne kancelarije u drugu, niko nije znao odgovor kazavši da su nadležni za promjemu cijene kada provači naftnih derivata to dostave.

Potom smo pozvali Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije gdje su nam kazali da nisu upoznati o pomenutom pitanju odnosno da je kolega koji se bavi tom tematikom na godišnjem odmoru povodom praznika te da pozovemo u ponedjeljak.

Nažalost, ovo je udar na poljoprivrednike i, možemo reći, siromašniji narod koji su u svoja vozila i poljoprivredne mašine sipali upravo dizel D4, dok je dizel D5 u prosjeku na svakoj bemzinskoj pumpi bio skuplji za oko 5 pfeninga.

Ovih dana u Federaciji BiH je poskupilo gorivo od 5-7 pfeninga po litru.

U Bugojnu još 2 benzinske pumpe u ponudi imaju dizel D4 gorivo i ono košta 1.81 KM po litru to su Energopetrol u Čaušlijama i Hifa petrol.

Kada su druge cijene u pitanju, dizel D5 košta 1,76 KM po litru na Nestrovoj pumpi u Kopčiću a 1,81 KM na ABI, Promingu i Ćurkoviću.

Najniža cijena goriva benzin super 95 košta 1,81 KM po litru na dvije bugojanske benzinske pumpe Nestro i Proming dok je super 98 najniža cijena 1,96 KM po litru na Nestro benzinskoj pumpi.

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o