Šta predstavljaju bijele linije na vašim noktima

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Ako ste se ikada pitali šta predstavljaju bijele tačkice na noktima, evo odgovora. Naime, većina bijelih tačkica (ili mrlje) nastaju zbog mehurića vazduha ispod noktiju.

Mogu da budu i nasljedne, ali u nekim situacijama mogu i da ukazuju na medicinske probleme poput bradavica i gljivica (onihomikoza), psorijaze i ekcema koji mogu da utiču i na nokte, kao i sarkoidoze koja zahvata kožu, pluća i druge organe.

Kada je nokat mekan i ima bijele mrlje, to stanje je poznato kao Plamerov nokat, i može da upućuje na hipertireozu.

Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija.

Pojava horizontalne bijele crte preko cijele površine nokta može da ukazuje na srčani zastoj, Hodžkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Ako primjetite dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom noktu ili više njih, u pitanju može da bude hipoalbuminemija – snižen nivo proteina albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte mogu da izazovu nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, a to su, između ostalog, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna ishrana. Ali, ne brinite, u većini slučajeva te crte predstavljaju upalnu reakciju na infekciju ili povredu.

Nemojte ignorisati promjene na noktima jer su one povezane sa zdravljem više nego što mislite. Često provjeravajte njihovo stanje i time na vrijeme zaštitite svoje zdravlje.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/