Šta donosi prijelaz učenika iz razredne u predmetnu nastavu? – Piše dr.sc. Džanan Šejla – pedagog

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Piše: dr.sc. Džanan Šejla – pedagog

„Daj adolescentu krila, al nemoj da izgubi korijenje… „

Roditeljskim brigama o djetetu na prijelazu iz razredne u predmetnu nastavu nikad kraja .

Istraživanja pokazuju da prijelaz iz razredne u predmetnu nastavu kod učenika pa i roditelja izaziva strah , nesigurnost ,neugodu i stres. Prvi pokazatelji uspjeha,a često i ponašanja učenika  ponekad nisu ni blizu očekivanog! Uspjeh u  prvom  polugodištu za neke učenike i roditelje  bude i pravo razočarenje.Naravno neki roditelji će kriviti školu,neki profesore, neki djecu !

Pravi odgovor je u poznavanju  cjelokupnosti promjena koji se događaju na prijelazu iz razredne u predmetnu nastavu.

Prvo moramo imati na umu o postojanju promjena u okolnosti obrazovanja.

Predmetna nastava ima različite pristupe i zahtjeve , uvode se novi predmeti (geografija,historija, biologija,…),dolazi  više nastavnika ,a samim tim i različitih predavačkih stilova te da se od učenika očekuje da se prilagode njihovim kriterijima.

Obim i sadržaji nastavnog plana i programa su složeniji i zahtjevniji ,duži je boravak u školi,mijenjaju se učionice,  često ne postoji primjereno predznanje  iz razredne nastave ,a ako su znanja manjkava  učenik će imati problem ne samo u jednom nego iz više predmeta koji  su međusobno povezani.

Takođe se javljaju i specifične teškoće  koje  otežavaju prijelaz iz razredne u predmetnu nastavu kao što su :  neorganiziranost i zbunjenost učenika , povećani zahtjevi od strane škole ,a nema prelaznog perioda da bi učenici se adaptirali na novonastalu situaciju ,nerazvijene radne navike učenika, demotiviranost za učenje ,smanjenje koncentracije i pažnje,strah od nastavnika i loših ocjena,neučinkovite tehnike učenja ,prevelika očekivanja od sebe,prevelika očekivanja roditelja.

Takođe moramo biti svjesni i značajnih promjena koje su vezane za razvojni period   a to je ulazak u fazu puberteta i adolescencije te izrazit uticaj vršnjaka i grupe i težnja za samostalnošću .

Moramo imati na umu da je za uspjeh u školi   važno predznanje (znanje i vještine usvojene tokom razredne nastave),učenikove sposobnosti,motivacija za rad,radne navike,tehnike učenja,redovito ponavljanje.

ŠTA RODITELJI TREBAJU UČINITI  ?

 • Moraju na prve znakove reagovati (podrškom,hrabrenjem) ,ali i stvaranjem uvjeta za rad, te adekvatnim nadzorom i kontrolom….
 • Osigurati djetetu stalno mjesto za učenje bez ometanja (Wi-fi, kompjuter, TV)
 • Savjetovati dijete da maksimalno koristi nastavu,rad u školi ,dodatni i dopunski rad nastavnika
 • Učiti dijete da se nagradi za napredak i uspjeh ( bez obzira koliki je ) – šetnjom , serijom, druženjem,POHVALOM
 • Hvalite i hrabrite za mali napredak, kritizirajte postupke, a ne ličnost.Naglasite u čemu je dobro i šta bi još mogao postići…
 • Pomoći djetetu organizirati raspored dana , vrijeme učenja i slobodno vrijeme jer umor je neprijatelj učenja!Na taj način dijete se navikava na rad u određeno vrijeme,stvara naviku i dosljednost u radu. Dosljednost i redovitost je ključ kvalitetnog učenja!
 • Zajedno se s njim prisjetite i ponovite šta su danas radili u školu. To je prvo i najvažnije ponavljanje poslije obrade. Pomaže zapamćivanju, jer proces zaboravljanja je najintenzivniji i najbrži neposredno poslije učenja, prije ponavljanja.
 • Inzistiranjem na redovitom izvršavanju svih obaveza i kućnih i školskih .
 • Kažnjavajte dijete uskračivanjem privilegija ili onoga što voli …Kazna mora biti primjerena dobi djeteta i vremenski ograničena .
 • Budite jedinstveni kao roditelji i dosljedni ….
 • Surađujte sa školom (redovno dolazite na informacije i roditeljske sastanke )
 • Upoznajte se sa načinom rada nastavnika ,obavezama koje učenika očekuju …
 • Roditelj treba pomoći djetetu i dodatnim radom savladati probleme u gradivu iz pojedinih predmeta  da se isti akumuliraju  u nerješivo .
 • Ne prihvaćajte ispriku za eventualni neuspjeh,ne nasjedajte pričama kako je sva krivnja u nastavnicima ,”teškom „ gradivu,velikom broju predmeta i sl.
 • Ne prihvaćajte pogrde i šaljenje na račun nastavnika; one imaju i te kakvu težinu kad ih nekritički prihvaćate,jer ne možete kasnije insistirati na vašem ili bilo čijem autoritetu.

Kod nas prevladava mišljenje da postoje pametna djeca koja do dobrog uspjeha dolaze bez rada. Nemoguće! Niko nije uspješan bez rada! Imajte na umu da roditelji i škola nisu neprijateljske skupine, nego suradničke radi postizanja konačnog cilja – dobro odgojenog čovjeka.

I ono što je na kraju veoma bitno  djeca nas svjesno ili nesvjesno oponašaju BUDIMO  IM UZOR.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/